Súlyos fertőzés terjed a szomszédban: sorra ölik le az állatokat miatta

MTI2024. augusztus 2. 09:44

Romániában július 17-én mutatták ki először a kiskérődzők pestisét (ppr), az országban eddig 37 aktív fertőző gócot azonosítottak, amelyekben 218 ezer juhot és kecskét öltek le - közölte csütörtökön a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA). A fertőzés elsősorban a Fekete-tenger partvidékén, Dobrudzsában (főleg Tulcea megyében) terjed, ahol 19 különböző méretű farmon és 19 háztáji gazdaságban jelent meg és több mint 206 ezer állatot érintett, de az ország nyugati részén - a szerb határ közvetlen közelében lévő, a magyar határtól 150 kilométernyire található - Temes megyei Nagyzsámon (Jamu Mare) is észlelték, ahol 12 500 juhot kellett leölni.

A fertőzés romániai megjelenése kapcsán az ANSVSA újratárgyalta a célországokkal a kiskérődzők exportjának feltételeit, így Romániának - a kivitelre szánt állatok fokozott ellenőrzése mellett - további csaknem 73 ezer juhot sikerült exportálni Szaúd-Arábiába és Jordániába a fertőzés igazolása óta. Az állategészségügyi szakhatóság közleménye szerint a ppr-járvány megfékezésében a gazdasági szereplőknek van döntő felelősége, ugyanis a fertőzést csak a beteg állatok terjesztik, a betegség behurcolásának fő kockázata tehát a beteg, vagy a szükséges állategészségügyi okmányokkal nem rendelkező állatok behozatala, a juh- és kecskeállomány szabálytalan adásvétele.

A ppr emberre nem veszélyes, de a kiskérődzők egyik legfertőzőbb betegségének számít. A lázzal, szem- és orrfolyással járó, gyakran az állat pusztulását okozó betegség július első felében tört ki Görögországban. A statisztikai hivatal 2023 decemberében 11,7 millióra becsülte Románia juh- és kecskeállományát.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
juh, betegség, járvány, fertőzés, románia, kecske, kérődző, állatok, pestis, terjedés, veszélyes,