2024. augusztus 3. szombat Hermina
Elképesztő dolog jön hétfőn Magyarországon: ennek sokan örülhetnek

Elképesztő dolog jön hétfőn Magyarországon: ennek sokan örülhetnek

agrarszektor.hu
Hétfőn a napnyugtát követően két égitest - a Vénusz és a Holdsarló - együttállása várható az alkonyati fényben. Hétfő este változóan felhős időre van kilátás, de nem lesz zárt a felhőtakaró az ország nagy része fölött, így többfelé jó esély nyílhat a holdsarló és a Vénusz párosának a megfigyeléséhez.

Augusztus 5-én alkonyatkor, nagyjából 20 óra után érdemes lesz a nyugati horizontot kémlelni, már amennyire a felhők is engedik majd. Napnyugta után nem sok időnk lesz arra, hogy megfigyeljük a holdsarló és a Vénusz együttállását - írja az Időkép. A páros közelében fog tartózkodni a Merkúr is, de hamarabb a horizont alá kerül majd napnyugta után, mint a Hold-Vénusz páros, ezért a Naphoz legközelebbi bolygót szabad szemmel szinte nem is láthatjuk majd. 

A holdsarló mindössze 1,7 százalékos megvilágítottságú lesz, tőle balra pedig nagyjából 2 fok látszólagos távolságra pillanthatjuk meg a Vénuszt. Mivel ekkor még nem lesz sötét, az alkonyati fények nagyban megnehezíthetik az együttállás megfigyelését, ezért egy olyan helyre lesz szükségünk, ahol tiszta levegőn kereszül kémlelhetjük a nyugati horizontot. A páros 21 óra előtt már nyugovóra is tér. Bár az éles szeműek szabad szemmel is könnyebben megpillanthatják a holdsarlót és a Vénuszt, de azért egy binokulárral nagyobb sikert érhetünk el az égitestek megfigyelésével kapcsolatban.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?