Rengeteg gazda mond le erről a növényről: pedig régen jó biznisz volt

agrarszektor.hu2024. augusztus 3. 10:04

Kemény lerontotta a búza minőségét a kiszámíhatatlan időjárás Heves megyében, a termés csupán 20 százaléka lett malmi minőségű. Ugyanakkor a kukorica még jobban megsínyli az aszályt, ahhoz, hogy a kultúrák megmeneküljenek, nagyobb mennyiségű csapadékra lenne szükség.

Véget ért az őszi vetésű növények aratása Heves megyében is. Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei szervezetének elnöke szerint a termés mennyisége a közepes és a jó között alakult. Az őszi búzát 38 ezer hektáron takarították be, 5-6 tonna közötti termésátlagok születtek hektáronként. Gondok vannak azonban a felvásárlási árakkal, amelyek alacsonyak, és a kereslettel is, amely gyenge. A termés ötöde lett malmi minőségű, a többi takarmányként hasznosítható, azonban kevés az állat - írja a heol.hu.

A csapadék mennyisége megfelelő volt, azonban az eloszlása nem, tavasszal folyamatosan esett az eső, a sár pedig megnehezítette a növényvédelmi munkákat. Tavasszal a növények fejlődése 2-3 héttel tartott előrébb a szokásosnál, akkor még bizakodni lehetett a jó terméseredményekben, aztán ez a bizalom elfogyott, a hirtelen jött forróság sem tett jót a növényeknek

- mondta Szendrei László. Hozzátette, szerinte több gazdálkodónál az is hozzájárult a vártnál rosszabb termésminőséghez, hogy anyagi helyzetük kedvezőtlen volt, emiatt kénytelenek voltak kihagyni technológiai folyamatokat.

Az utóbbi években a tavaszi árpa kiszorult a Heves megyei földekről, mert nem lehetett biztonságosan termeszteni, helyette 8-10 ezer hektáron termesztenek őszi árpát, amelynek mennyisége idén jó lett, a felvásárlási árak azonban e termény esetében sem jók. A repcének stabil piaca van, bár az árak elkeserítik a gazdálkodókat. Ráadásul, mivel a növényvédő szerek használatát szűkítették, ez bizonytalanságot szült és sokan felhagytak a termesztésével. Az olajnövény termesztési területe is 8-10 ezer hektár között mozog a megyében.

Szendrei László szerint kevés az öntözhető terület Heves megyében, a rendszerváltás előtti földterületekhez képest hetven százalékkal csökkent. Már az is előrelépés lenne, ha azt elérnék, hogy rendbe tegyék a csatornahálózatot, és föltöltsék azokat vízzel. Így legalább a talajvíz szintjét meg lehetne emelni és a növények elérnék a nedvességet gyökereikkel.

A felszíni vizek visszatartása kulcsfontosságú lesz a klímaváltozás miatt. Problémát okoz azonban a légköri aszály is, az afrikai forróságú levegő kevés párát tartalmazott, amely visszafordíthatatlan károkat okoz a növényekben, pusztulásukat okozza.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
repce, búza, kukorica, aszály, napraforgó, mezőgazdaság, öntözés, időjárás, klímaváltozás, földterület, forróság,