Terjed a vírus Európában: több millió adag vakcinát rendelt Franciaország

Terjed a vírus Európában: több millió adag vakcinát rendelt Franciaország

agrarszektor.hu
A Franciaországban jelenleg használt madárinfluenza elleni vakcinát Németországban fejlesztették ki, a gyártó Ceva, riemserorti (Mecklenburg-Elő-Pomeránia) telephelyén. A gyártóhelyen alkalmazott "RNS-technológia" lehetővé teszi, új vakcinák rövid idő alatt történő kifejlesztését.

A madárinfluenza járványok 2020 óta tapasztalható globális növekedése és a védekezési intézkedések iránti növekvő igény arra késztette a Ceva Tiergesundheit gyógyszeripari vállalatot, hogy a H5N1 madárinfluenza vírus elleni vakcinát fejlesszen ki. Erre a Ceva mecklenburg-elő-pomerániai Riemserort telephelyén került sor, az NDR (Norddeutscher Rundfunk) híradása szerint. A madárinfluenza elleni vakcinából már több millió adagot szállítottak Franciaországba, ahol - mint ismeretes - sürgősségi engedély teszi lehetővé a felhasználását - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

EZ IS ÉRDEKELHET

Változás a vírusban és mutációk

Világszerte a vírus változásával állunk szemben

- mondta az NDR-nek Dr. Fabian Deutskens, a Ceva riemserorti telephelyének kutatási vezetője. A vállalat szerint az RNS-technológia egyfajta platformot jelent, amely lehetővé teszi új vakcinák gyors fejlesztését. A franciaországi székhelyű Ceva a világ ötödik legnagyobb gyógyszeripari csoportja az állatgyógyászati ágazatban és 2019-ben vette át a hagyományos riemserorti telephelyet, ahol az RNS-alapú vakcinák fejlesztésére összpontosítanak.

A H5N1 kórokozó madárpopulációban való elterjedését és emlősökre való átterjedését követően az Európai Bizottság engedélyezte a tagállamok számára a vakcinák alkalmazását. Franciaország sürgősségi engedélyt adott és a vakcinát jelenleg kacsák immunizálására használja. A vakcina Németországban nem engedélyezett. Martin Beer a Riems szigetén működő Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) alelnöke szerint azért nem használják az oltóanyagot, mert jelenleg nincs rá szükség, Németországban nyugodt a járványhelyzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Finnországban különleges a helyzet

Maga az Európai Bizottság 665.000 adag humán vakcinát vásárolt a világjárvány elleni óvintézkedésként. Finnország most az első ország a világon, amely az embereket is beoltja. Az ország különleges helyzetben van a több százezer prémes állat miatt, amelyeket szintén súlyosan érintett a fertőzés, a sarki rókától a görényig - mondta Beer.

Az emberi influenzavírusok megtalálhatók a görényekben, ahol keveredhetnek, ennek eredményeképp a görényekkel foglalkozó emberekkel is sokszor kapcsolatba kerülhetnek, ezért szeretnénk egy további védelmi tényezőt - a humán oltást - bevezetni

- magyarázta az FLI alelnöke az NDR-nek. Németországban a védőoltások alkalmazása csak súlyos járványhelyzetben, a humán fertőzések esélyének jelentős megnövekedése esetén kerülhetne szóba - folytatta Beer. A Robert Koch Intézet jelenleg alacsonyra értékeli ennek kockázatát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?