Áramlik ki a magyar méz az országból: itthon már nem kell senkinek?

agrarszektor.hu2024. augusztus 4. 18:34

Az exportorientált magyar mézágazat és a méhészek megélhetése szempontjából kulcskérdés, hogy az európai piacokon uralkodó versenyfeltételek újra egyenlők legyenek az unión belül megtermelt és az unión kívül előállított méztermékek között  - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára vasárnap a XXXVI. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozón, Jászberényben.

Feldman Zsolt ismertette, hogy a 15-30 ezer tonnás hazai méztermelés kétharmad része Nyugat-Európába kerül exportálásra, így kulcskérdés számunkra az uniós piacon a tisztességes versenyfeltételek megléte - írja közleményében az Agrárminisztérium. 160-190 ezer tonna Európán kívüli, harmadik országból érkező importtal versenyeznek az évente 10-20 ezer tonna mézet exportáló magyar méhészek.

A rendkívül olcsó hamisított ázsiai termékek és az ukrán méz szorítják ki a magyar mézet az exportpiacokról, lecsökkentve ezzel a hazai értékesítési árakat is. Az európai gazdaság gyengélkedése érződik a uniós mézfogyasztásban, nőtt az alacsonyabb minőségű és olcsóbb árfekvésű mézkeverékek iránti kereslet, ami nem kedvez a magyar méznek. 

Feldman Zsolt szerint fontos elem, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) 11 EU-tagország 14 szervezetével közösen antidömping panaszt nyújtott be a Kínából Európai Unióba érkező mézre. Az államtitkár beszélt arról is, hogy az Európai Unió úgynevezett autonóm kereskedelmi intézkedés (ATM) keretében az ukrán gazdaság számára hozzáférést biztosít az EU piacához, de az európai mezőgazdasági szektor határozott fellépésére az Európai Bizottság vészfék-mechanizmust vezetett be több különösen érzékeny mezőgazdasági termékre, így a mézre is. Mihelyst ennek behozatala meghaladja a 44,4 ezer tonna mennyiséget, úgy még a nyár folyamán automatikusan vámot kell majd fizetni az ukrán import után.  

Tájékoztatása szerint a méhészek piaci nehézségei miatt felértékelődött az elmúlt években indított ágazati támogatási programok szerepe. 2023 és 2027 között a szektor a hazai forrással együtt mintegy 15,6 milliárd forint célzott ágazati támogatásban részesül. Az EU-ban először Magyarország vezetett be állatjóléti támogatást a méhészek számára, méhcsaládonként évente 15 eurónak megfelelő összeget, ezzel is segítve az egészséges méhállományok fenntartását és a méhészágazatot. Emellett pedig 5 éve kapnak a hazai méhészek úgynevezett méhegészségügyi támogatást, melyet 1 millió méhcsalád után igényelnek évente a méhészek, ennek mértéke 1000 forint méhcsaládonként.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
méhészet, támogatás, ukrajna, import, export, méz, kína, méhész, mézfogyasztás, méhcsalád, exportpiac, méhegészségügy,