Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.04. vasárnap

agrarszektor.hu2024. augusztus 4. 07:45

Egy vékonyodóban, szakadozóban lévő frontális felhőzet vonul kelet felé, emellett erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja majd a napsütést - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2024.08.04.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2024.08.04.) napon.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2024.08.04.) napon.

2024.08.04. vasárnap: Egy vékonyodóban, szakadozóban lévő frontális felhőzet vonul kelet felé, emellett erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja majd a napsütést. Hazánk nyugati felén kell elszórtan záporra, zivatarra számítani. Az északi, északnyugati szél helyenként megélénkül, a zivatarokat erős, esetleg viharos széllökés is kísérheti.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26 és 31 fok között alakul, a tartósabban felhős, csapadékos tájakon ennél hűvösebb is lehet.
Késő estére 17 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Gyenge hidegfront éri el hazánkat, ezért a légköri változásokra különösen érzékenyek a hidegfrontoknál tapasztalható tüneteket észlelhetik. Ezek között a fejfájás, migrén lehet a legszembetűnőbb, a reumatikus betegségben szenvedőknél az általános panaszok is fokozódhatnak. Ugyanakkor az erősebb, egészséges szervezetű egyének számára üdítően hat, hogy az éjszakai órákban frissebb, hűvösebb a levegő.

A következő napon várható időjárás

2024.08.05 hétfő: Az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett több órára kisüt a nap. Hazánk északkeleti harmadán szórványosan, másutt csak néhol valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél helyenként megerősödik. A csúcsérték 25 és 31 fok között várható.

Friss híreink:

Mindent túlélő növények a lakásba: ezeket szinte lehetetlen elpusztítani

Lehetünk tapasztalt növénynevelők, vagy akár elfoglalt, esetleg feledékeny amatőrök, egészen biztos, hogy mindannyian szembesültünk már azzal, hogy szobanövényeink hervadni, barnulni kezdenek. A különböző növényfajták más-más igényűek, de vannak olyan fajták melyek sokkal ellenállóbbak, jobban alkalmazkodnak a nem tökéletes fényviszonyokhoz és öntözési szokásokhoz, mint egyes társaik. 

Ehhez még kert sem kell: a profik már így termesztenek zöldséget

A hidropónia, mely latinul „dolgozó vizet” jelent, a talaj nélküli kertészkedés művészete. Talaj hiányában a víz biztosítja a tápanyagokat, a hidratálást és az oxigént a növények számára. A görögdinnyétől a jalapenón át az orchideáig, számos növény termeszthető a hidropónia segítségével. Minimális helyet, a hagyományos mezőgazdasághoz képest 90 százalékkal kevesebb vizet igénylő technika segítségével rövidebb idő alatt termeszthetjük meg növényeinet. 

Darázsinvázió várhat a magyarokra augusztusban: erre jobb lesz felkészülni

Sokan észrevehették, hogy idén jóval hamarabb jelentek meg akár tömegesen is a darazsak Magyarországon, 2024-ben ugyanis közel három héttel hamarabb jött a nagy meleg itthon, ami rendkívül kedvező nekik - tudta meg az Agrárszektor Kovács Tamástól, a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatójától. Kiemelte, a hőség hatására a rovarok intenzíven tudtak most elszaporodni és amennyiben ez a felmelegedés és idő előtti tartós meleg lesz a jellemző, fel kell készülni a darazsak nagyobb számú megjelenésére. A szakember hangsúlyozta, a jelenlegi helyzet eléggé aggasztó, augusztus végére ugyanis a darazsak tömeges megjelenése akár kritikus mértékre is eszkalálódhat.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ezért hagyják abba rengetegen ősszel a nyáron elkezdett diétát: itt hibáznak, garantált a kudarc

A nyár nemcsak a kikapcsolódás, feltöltődés időszaka, sokan ilyenkor kezdenek bele az életmódváltásba is. A nyári lendület azonban könnyen elveszhet az ősszel, ahogy visszatérnek a rohanós hétköznapok. Az pedig, hogy kitartóak vagyunk, gyakran nem elég: a sikeres életmódváltáshoz az is szükséges, hogy ne csak azt figyeljük, mit eszünk és mennyit, hanem megismerjük a saját viszonyunkat az evéshez, megszabaduljunk a rossz táplálkozási szokásainktól. Ezek örök akadályt jelenthetnek a fogyásban, illetve az áttérésben az egészséges étkezésre. A Pénzcentrumnak Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke beszélt arról, hogyan lehet sikeres és tartós a nyáron elkezdett életmódváltás, és hogyan szabadulhatunk meg a rossz táplálkozási szokásoktól.

Filléres mozizásra vágysz vidéken? Mutatjuk, mennyiért filmezhet a család az ország keleti felében

Tavaly decemberben emelt árat a Cinema City. A legáltalánosabb jegy, a 2D-s felnőtt jegy ára 2500 forintról 2900 forintra emelkedett Budapesten, míg a 2D-s kedvezményes megy ára 1950 forintról 2400 forintra. Előbbi 16, utóbbi 24 százalékos emelkedést jelent. Mind Budapesten, mind vidéken emelték az árakat, igaz, a vidéki mozikban továbbra is a fővárosinál olcsóbbak a jegyek. Mit tehet, aki ettől is olcsóbban mozizna? Az felkeresi a kisebb, helyi mozikat és ott nézi meg a kiválasztott filmet. Cikkünkben most a keleti régió kisebb mozijainak kínálatát néztük meg.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,