Óriási változást hozhat egy új felfedezés: ez minden embert érint

agrarszektor.hu2024. augusztus 4. 16:01

Olyan különleges fémes göröngyökre bukkantak a kutatók a Csendes-óceán mélyén, amelyek oxigént állítanak elő. Ez a felfedezés teljesen átírhatja a földi élet kialakulásnak eddigi teóriáját, és új alapokra helyezheti a Földön kívüli élet utáni kutatást is. Nicholas Owens, a Nature Geoscience folyóiratban megjelent tanulmány szerzője szerint egyáltalán nem biztos, hogy a földi élet a szárazföldön alakult ki.

Olyan ércre bukkantak a Csendes-óceán négy kilométeres mélységében, amely oxigént állít elő, miközben csaknem annyi elektromosságot ad le, mint egy ceruzaelem. A felfedezés jelentőségét Pálfy József, az ELTE Földtani Tanszékének egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja foglalta össze az InfoRádióban.

A légköri vízpára bontása mellett lehetett egy olyan másik folyamat, ami a mélytengerekben játszódik le, és amiről eddig halvány fogalmunk se volt, hogy egyáltalán ilyen létezik. A a kutatók olyan területre merültek alá, ahol az óceánfeneket fémtartalmú gumók borítják, és azt találták, hogy az oxigénszint nem csökken, hanem nő. Bár ilyet már 2013-ban is észleltek, akkor úgy gondolták, hogy elromlottak a berendezések. Most, hogy már bizonyítást nyert a jelenség, már csak meg kellene értenünk

- mondta. Ennek kulcsa vélhetően magukban a fémtartalmú gumókban van; valahogy úgy viselkednek, mint az egyszerű ceruzaelem: elektromos töltés van a felületükön, és ez végzi el a vízmolekula bontását hidrogénre és oxigénre - magyarázta az egyetemi tanár.

Ezt az oxigénforrást nevezeték el sötét oxigénnek. Mindez pedig alapjaiban változtathatja meg a földi élet kialakulásáról vallott eddigi tudományos álláspontokat. Úgy tűnik, hogy van egy oxigénforrásunk a vízben, az ősóceánban, ami az élet keletkezésének a helyszíne lehetett. És persze ha a földönkívüli élet eredetét kutatjuk, akkor hasonló folyamatok esetleg más vízzel és óceánnal ellátott bolygókon is végbemehettek, tehát a Földön kívüli élet kutatása szempontjából is releváns ez az új felfedezés

- emelte ki az MTA rendes tagja.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
föld, víz, kutatás, hidrogén, oxigén, kutató, bolygó, felfedezés, légkör, tenger, óceán,