A talaj végveszélyben: cselekednünk kell, amíg nem késő (x)

PR2024. augusztus 5. 11:04

Talajmegőrzés a modern mezőgazdaságban: Az agrárszektorban dolgozók mindennapi kihívásai közé tartozik a talaj termékenységének megőrzése és javítása. A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos a költségek optimalizálása, nem pedig a terméshozam maximalizálása. Amikor az input-anyag-vásárlást tervezzük, a kiválasztás egyik fontos szempontja, hogy azok többet hozzanak, mint amennyibe kerülnek. Az inputanyagok, például a műtrágyák és vegyszerek ára az egekbe szökött, így az agrár-szakemberek számára elengedhetetlen a hatékony talajerő-gazdálkodás.

A talajjavítás hosszú távú előnyei

A talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak komplex megértése alapvető fontosságú a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok szempontjából. A kationcsere-kapacitás, amely a talaj tápanyag- és vízmegőrző képességét mutatja, kulcsfontosságú tényező: minél nagyobb a talaj kationcsere-kapacitása, annál nagyobb a víz- és tápanyagmegőrző képessége. A talajok megfelelő kezelésével, például természetes ásványi anyagok – mint a riolittufa – alkalmazásával jelentősen javíthatók ezek a tulajdonságok. A riolittufa képes megkötni a tápelemeket, csökkentve így a tápanyag kimosódását.

A riolittufa szerepe a talajjavításban

A Bodrogkeresztúron termelt riolittufa-őrlemény egy természetes kőportrágya, amely jelentős nyomelem- és ritkaelem-tartalommal rendelkezik. Kalcium, magnézium, mangán, vas, réz és cink – ezek mind megtalálhatóak a riolittufában és elengedhetetlenek a növények számára. A riolittufa ioncserélő képessége révén alkalmas a talaj kémhatásának semleges tartományban való stabilizálására, különösen savanyú, szikes vagy homoktalajokon. Savanyú közegben ugyanis fokozódik a kimosódás, lúgos közegben csökken az oldhatóság.

A riolittufa alkalmazásának három fő hatása van:

  1. Talajszerkezet javítása: fizikai tulajdonságai miatt morzsalékos szerkezetet biztosít, ami pozitív hatással van a talajok biológiai életére.
  2. Vízháztartás javítása: mind kötött, mind homoktalajokon alkalmazva javítja a talaj vízmegőrző képességét (akár 20–25% vizet is képes megkötni), csökkenti az eróziót és deflációt, valamint aszályos és csapadékos időszakokban is kiegyenlítettebbé teszi a vízgazdálkodást. Ennek eredményeképpen csökken a talaj hőmérséklet-ingadozása, mérséklődnek a fagyok káros hatásai, és a visszatartott víz segíti a növények kiegyensúlyozott fejlődését.
  3. Növények tápanyagellátása: az adszorpciós képessége miatt csökkenti a talaj toxicitását, megköti a káros gombákat és baktériumokat, valamint hosszú távú, akár 5–8 éves tartamhatással is bír megfelelő dózis és intenzitás esetén.

Gyakorlati tapasztalatok és eredmények

A riolittufa alkalmazása során végzett kísérletek során jelentős eredményeket tapasztaltunk. Kukoricatermesztésben például 5-–10%-os termésnövekedést értünk el, miközben a szemnedvesség 1%-kal csökkent. A szántóföldi növények közül a kukorica, a dohány, a rozs, a búza, a burgonya, a szója, a napraforgó, a csillagfürt és a rostkender hozamnövekedése mindenütt kimutatható volt és jobb volt a növények egészségi állapota. Az üveg- és fóliaházakban a kezelt területeken a hozamnövekedés mellett 4–6 napos koraiság is tapasztalható volt a paprikánál és a paradicsomnál, illetve több volt az I. osztályú termés mennyisége.

Összefoglalás

A talaj megmentése nem pénz, hanem túlélés kérdése. Cselekedjünk most, hogy a jövőben is fenntartható és jövedelmező mezőgazdaságot tudjunk biztosítani!

Tudjon meg többet  a riolittufa alkalmazásáról.

Colas Északkő Kft., e-mail: riolittufa@colas.hu, Facebook, Instagram

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
Címkék:
talaj, tápanyag, fenntartható, talajvédelem, növények, kalaszos-2024,