Az „örökzöld dilemma”, avagy milyen búzát termeljünk? (x)

PR2024. augusztus 5. 14:57

Vége az aratásnak, és a gyors értékelések alapján többé-kevésbé elégedettek lehetünk a terméseredménnyel, mert az országos átlag (5,7 t/ha körül) egész jó, de a minőség már egy másik kérdés. Nagyon kevés a malmi búza, és még kevesebb a javító minőség. Most már évek óta megfigyelhető, hogy az árkülönbség a takarmány és a minőségi búzák között 10–20%-os tartományban mozog, de ez mellett fontosabb, hogy az értékesítése ezeknek a termékeknek teljesen másképp zajlik, keresik a termékeket, illetve nyugodtan ki lehet várni a megfelelő időpontot az eladásra.

A minőségi búza előállításához igazából három dolog szükséges, úgymint fajta, technológia, és egy komoly elhatározás a termelő részéről. Ezt azért emelném ki, mert vannak olyan partnereim, akik minden évben javító vagy malmi búzát termelnek, bizonyítva, hogy ez elsősorban döntés kérdése. A javító vagy malmi fajta kiválasztása a kiindulás, mert ezekkel lehet a legnagyobb biztonsággal garantálni a magas minőséget (takarmány fajtából is lehet malmi minőséget előállítani, csak nagyobb odafigyelés, több energia árán).

Tápanyag oldalról az alaptrágyázás elhagyhatatlan része a technológiának, átlagosan 50–70 kg/ha foszfor és kálium kijuttatása szükséges. A kálium esetében lehet kompromisszumot kötni, ha a terület jól ellátott. A YaraMila 10-24-24 és a YaraMila 16-27-7 az ajánlat elsősorban, tekintetbe véve az előbb leírtakat. Mindkét termék a makroelemeken kívül ként és mikroelemeket is tartalmaz. 250 kg/ha mennyiségben kijuttatva elérjük a minimális célként megjelölt 50 kg hatóanyagot. Ez az a mennyiségű foszfor, amit egy 6 tonnás terméssel leviszünk a területről. A 16-27-7 használatakor a nitrogén biztosan elegendő, a másik termék esetében ügyelni kell az előveteményre, szármaradványra, valamint az őszi fejlődés intenzitására. Természetesen azonnal jönnek a költségekre vonatkozó felvetések. Egy napi(!) áron végzett kalkuláció azt mutatja, hogy a hektáronkénti árbevétel (malmi, vagy javító búza esetén) 10–15%-a kell a jó minőségű, komplex műtrágya beszerzésére. Ezzel közel megegyező összeg szükséges a nitrogén megvásárlásához, amelyből egyrészt az abszolút mennyiséget is számításba kell venni (120–150 kg hatóanyag), másrészt az NPK arányokat is. Talajtípustól, évjárattól függően a felvehető foszfor 2-3-szoros mennyisége szükséges nitrogénből. Ezen számok és arányok egy folyamatos és kiegyensúlyozott tápanyag-gazdálkodás esetén megbízhatóan és következetesen működnek. Több éven keresztül történő „zsaroló” gazdálkodásnál már más a helyzet, nagyobb invesztíció kell, és sokkal sérülékenyebb a rendszer, könnyebben felborul az egyensúly. A nitrogén pótlása esetén nem lehet megkerülni a kén szerepét, egyrészt a minőség miatt, másrészt a nitrogén hatékonysága miatt sem. A YaraBela Sulfan több szempontból is kiemelkedik a mezőnyből. Ideális a N/S arány, valamint a ként kalcium-szulfát formában tartalmazza, mely a növények számára 100% vízoldékonyságának köszönhetően azonnal rendelkezésre áll. Az azonnal felvehető nitrátforma mellett a folyamatos ellátást biztosító ammónium-nitrogén fele-fele arányban áll rendelkezésre, így a kora tavaszi kijuttatás esetén is megfelelő nitrogénhatás érhető el.

Jelen sorok írásakor 10–12%-kal drágább a legnagyobb mennyiségben értékesített MAS terméknél, amely különbséget többszörösen visszaadja a nitrogénhatékonyság javításával, a tápanyagharmónia biztosításával, a minőségi végtermékkel.

Nitrogén esetében a kijuttatás időpontja is nagyon fontos, azt gondolom az eddigi szabályozás a dátumokra vonatkozóan idejétmúlt, a klímaváltozás hatására a vegetáció is már más. A jelenlegi termelői gyakorlathoz igazított szabályok sokat segítenének a termelőknek.

A minőségi búzatermesztés harmadik lába a lombtrágyázás. Itt az olyan beavatkozásra gondolok, ahol ténylegesen a búza igényeit vesszük figyelembe, és nem a „tegyünk rá valamit” szemléletet. Csak annyit kell tenni, hogy a legfontosabb mikroelemigényeket össze kell hasonlítani a lombtrágyapiacon található termékekkel, és a metszéspont az egyértelműen a YaraVita Gramitrel. Nemcsak önmagában a benne lévő réz, cink, mangán, magnézium biztosítja ezt, hanem ezek aránya is, ami számításba veszi a búza igényét. A lehető legkorábbi kijuttatás javítja a hatékonyságot, növeli a megtérülést. 3 l/ha mennyiségben ajánljuk a felhasználását a kora tavaszi alkalmazáskor. Az intenzíven gazdálkodó partnereink között sokan 2 + 2 l/ha mennyiséget preferálják, így a teljes vegetáció lefedésre kerül, különösén akkor, ha ezt egy őszi kezeléssel is kiegészítjük. Az őszi kijuttatás esetén a 2 l/ha a javasolt dózis, amely a tavaszival együtt egy folyamatos ellátást biztosít.

A bevezetőben említett döntéssel (minőségi búzaelőállítás vagy nem) a technológia legelején eldől a kérdés, mert a fajtaválaszték és az alaptrágya pont az a két technológiai elem, amit nem lehet később megváltoztatni. Azt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a piacon továbbra is túlkínálat van a takarmánybúzából, illetve a tőlünk délebbre lévő országok a klímaváltozás miatt egyre kevésbé képesek minőségi búzát előállítani, miközben az élelmiszer-ipari technológiájuk erre van berendezkedve.

Azon szakmai érvek, amelyek itt nem kerültek részletesen kifejtésre (csak megemlítésre kerültek) megtalálhatóak a yara.hu felületen, vagy a Yara Hungária Kft. szaktanácsadói bármikor elmondják akár telefonon, akár szóban.

Gyuris Kálmán, Yara Hungária Kft., Facebook, YouTube

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
búza, foszfor, nitrogén, kalászos, kijuttatás, Yara, kalaszos-2024,