Döntött a kormány: hatalmas átalakítást terveznek Magyarországon

MTI2024. augusztus 5. 09:46

Két nap alatt futott át az Országgyűlésen az a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi a kormánynak saját hatáskörben a hatósági jogkörök áttelepítését. A társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezetek szerint ezzel már október 1-jétől élnének is, a tűzvédelmi hatósági jogkörök nagy része a katasztróvédelemtől a kormányhivatalokhoz kerülne.

A polgári védelem és a tűzoltóság összevonásával 2000. január 1-jén alakult meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint területi és helyi szervei, szakmai felügyelettel lenyelve az államiból lett hivatásos önkormányzati tűzoltóságokat, amiket 2012-ben ismét államosítottak.
A katasztrófavédelem az elmúlt több mint 20 évben szúnyoggyérítéssel és kéménysepréssel is elkezdett foglalkozni. A Lánglovagok Egyesület hangsúlyozza: az nem vitás, hogy ez a rendszer ebben a formájában működésképtelen, de elfogadhatatlan, hogy a tűzvédelem három alappillérét, a tűzmegelőzést, tűzvizsgálatot, valamint tűzoltást így megbontsák. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
tűz, törvénymódosítás, jogszabály, védelem, hatóság, katasztrófavédelem, tűzvédelem, január, tűzeset, tűzoltás, tűzoltóság,