Fillérekért beszerezheted a fűszereket: mutatjuk, hogy juthatsz hozzá olcsón

agrarszektor.hu2024. augusztus 5. 13:28

Van néhány növény, melyek tökéletes csírázási képességgel vannak megáldva, így otthonunkban, megfelelő körülmények között mi magunk is sikerrel csíráztathatjuk ezeket a magokat, egészen rövid időn belül. Ráadásul olcsóbb megoldást jelent, mintha a palántákat vásárolnánk meg a boltokban.

Íme néhány Balcony Garden Web által összeállított tanács, melyeket érdemes betartani a fűszernövények magjainak csíráztatása esetén:

  • Fontos, hogy megbízható forrásból szerezzük be a csíráztatni kívánt magokat, hogy bizonyosak lehessünk arról, hogy életképesek a magok.
  • A legtöbb fűszernövény a könnyű, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Ha a termesztőközeg túl homokos vagy agyagos, akkor komposzttal és egyéb szerves anyagokkal javíthatunk talajunk minőségén.
  • A magokat a méretükhöz képest kétszer olyan mélyre érdemes ültetni. 
  • Fontos a megfelelő öntözés. Ügyeljünk arra, hogy a talaj folyamatosan nedves legyen, de ne legyen teljesen átázva.
  • Ha szükséges, néhány hetente alkalmazzunk enyhe műtrágyát. A fűszernövényeknek naponta legalább 6-8 óra napfényre van szükségük, ezért mindenképpen olyan helyet válasszunk a kertben, ahol elegendő napfényt kaphatnak.
  • Amint a fűszernövények megtelepedtek, és több levelet hoztak, ritkítsuk meg a palántákat úgy, hogy egymástól 15-20 centiméter távolságra legyenek.
  • Csipkedjük és metsszük fűszernövényeket, hogy egészségesek és termőképesek maradjanak. Ez segít a bokrosabb növekedésben.
  • Kezdjük el a fűszernövények betakarítását akkor, amikor még fiatalok és zsengék. Vágjuk le a a növény felső néhány centiméterét, így ösztönözhetjük a további növekedést.

Gyorsan növekedő, magról termezhető fűszernövények

1. Bazsalikom - Ocimum basilicum

A bazsalikom magok csírázásához mindössze 5-10 napra van szükség. Ha gyorsan növő, gyorsan csírázó fűszernövényekről van szó, a bazsalikom a kategória győztese. Mivel a növény érzékeny a hidegre, győződjünk meg róla, hogy amikor elültetjük a bazsalikom magokat, a hőmérséklet már nem esik 10 fok alá. 

2. Koriander - Coriandrum sativum

Ezt a fűszernövényt általában magról nevelik, és néhány hét alatt, nagyjából 7-15 nap alatt gyorsan kikel. A mexikói, indiai és dél-ázsiai konyhák kedvelt fűszere.

3. Orvosi zsálya - Salvia officinalis

A bazsalikommal vagy korianderrel ellentétben a zsályára kicsit többet kell várni, körülbelül 2-3 hetet, ami még mindig gyorsnak számít más, lassan csírázó fűszernövényekhez, például a petrezselyemhez képest. A legjobb idő a magok elültetésére akkor van, ha a hőmérséklet 15 fok körül vagy afölött mozog.

4. Görögszéna - Trigonella foenum-graecum

A görögszéna egy erős gyógynövény, amelyet levélzöldségként is használnak, és íze kesernyés de egyben édes ízvilágú. Ez az egynyári növény olyan gyorsan csírázik, mint a bazsalikom, nagyjából 4-12 napra van szüksége.

5. Oregánó - Origanum vulgare

Ez a gyorsan növő fűszernövény egy-két héten belül már ki is hajt, mindössze 8-14 napra van szüksége a csírázáshoz. Ha hidegebb zónában szaporítjuk, biztosítsunk számára állandó, 15 fok körüli meleg hőmérsékletet.

6. Édeskömény - Foeniculum vulgare

Ha ültetés előtt beáztatjuk a magokat, az édeskömény palánták néhány napon belül, nagyjából 6-12 nap után, gyorsan kikelnek. A friss édesköményszálakat salátákhoz, pestókhoz és currykhez használhatjuk, vagy akár díszítő jellegét is kihasználhatjuk.

7. Metélőhagyma - Allium schoenoprasum

Bár a metélőhagyma szaporításának legjobb módja az osztással történő szaporítás, magról is lehet termeszteni szabadban és a beltérben egyaránt, nagyjából 14-20 napra van szükség a a csírázáshoz. A magokat fél centiméter mélyen vessük el és tartsuk meleg, közvetett napfényes helyen.

8. Menta - Mentha

A menta dugványozással fejlődik a legjobban, de a magról való szaporítás is működik. Mivel ez a gyógynövény jól tűri az árnyékot, beltérben is termeszthető. Fontos, hogy enyhén nedvesen tartsuk a talajt, és biztosítsunk világos reggeli napfényt, valamint közvetett fényt egész nap.

9. Kapor - Anethum graveolens

Ez az illatos fűszernövény könnyen termeszthető és gyorsan csírázik; 1-3 héten belül már láthatjuk is a hajtásokat.Teljes napsütésben és jó vízelvezetésű talajban érzi magát a legjobban. A kapor a káposztával és a hagymával együtt fejlődik a legjobban, így érdemes együtt termeszteni őket.

10. Kerti kakukkfű - Thymus vulgaris

A kakukkfűmagok egy-két hét alatt kicsírázhatnak, ha a körülmények kedvezőek, de egy-két hónapig is eltarthat, ha a magok minősége rossz, vagy a hőmérséklet nem optimális. A kakukkfű 21 fok körüli hőmérsékleten fejlődik a legjobban.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növénytermesztés, növény, nap, ültetés, fűszernövény, bazsalikom, hőmérséklet, csírázás, mag, fűszernövények, csíráztatás,