Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.05. hétfő

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.05. hétfő

agrarszektor.hu
Egy vastag frontális felhőzet vonul át az országon, emellett gomolyfelhők is képződnek, és több órára kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.08.05.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.08.05.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.08.05.) napon.

2024.08.05. hétfő: Egy vastag frontális felhőzet vonul át az országon, emellett gomolyfelhők is képződnek, és több órára kisüt a nap. Szórványosan - nagyobb eséllyel és számban az északkeleti, valamint a délnyugati, nyugati tájakon - valószínű zápor, zivatar. Többfelé megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél, zivatarok környezetében átmeneti viharos széllökés sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26 és 31 fok között alakul, a tartósabban felhős vidékeken ennél akár több fokkal hűvösebb is lehet.
Késő estére 15 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet.
Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.
Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

A következő napon várható időjárás

2024.08.06 kedd: A napsütést főként a Dunától keletre zavarhatják gomolyfelhők. Általában száraz idő lesz, legfeljebb keleten alakulhat ki egy-egy zápor. Az északi szél néhol időnként megélénkül. Délután nagyrészt 25, 30 fok között valószínű.

Friss híreink:

Itt a csúf igazság a magyar kukoricáról: óriásit bukhat idén rengeteg gazda

2022-ig úgy látszott, semmi sem tudja megrendíteni a kukoricatermesztés pozícióját Magyarországon, ám a történelmi aszály, a rekordalacsony termés és a kezdeti magas terményárakat letörő, az országba beáramló ukrán import jókora pofont adott a magyar gazdáknak. 2023-ban az előző év tapasztalatai miatt lecsökkent a kukorica termőterülete itthon, az alacsony terményárak és a megnövekedett termelési költségek ismét a gazdák ellen dolgoztak. Idén - a hektikus időjárás ellenére - június közepéig, végéig úgy festett, kivételesen akár jó éve is lehet a hazai kukoricatermesztőknek, az ezt követően az országba berobbani forró, száraz és aszályos időjárás azonban ismét letörte a termesztők reményeit. Mostanra azonban már ott tartunk, hogy legalább 20-30 százalékos termésveszteség lehet idén a kukoricánál, feltéve, hogy a betakarításig már nem jön újabb szélsőséges időjárás. De vajon hogyan látják a helyzetüket a kukorica termesztésével foglalkozó gazdák? Mekkora terméskieséssel számolnak, mit tudnak kezdeni az aszály által tönkretett terméssel? Az Agrárszektor ennek járt utána.

Mindent túlélő növények a lakásba: ezeket szinte lehetetlen elpusztítani

Lehetünk tapasztalt növénynevelők, vagy akár elfoglalt, esetleg feledékeny amatőrök, egészen biztos, hogy mindannyian szembesültünk már azzal, hogy szobanövényeink hervadni, barnulni kezdenek. A különböző növényfajták más-más igényűek, de vannak olyan fajták melyek sokkal ellenállóbbak, jobban alkalmazkodnak a nem tökéletes fényviszonyokhoz és öntözési szokásokhoz, mint egyes társaik. 

Ehhez még kert sem kell: a profik már így termesztenek zöldséget

A hidropónia, mely latinul „dolgozó vizet” jelent, a talaj nélküli kertészkedés művészete. Talaj hiányában a víz biztosítja a tápanyagokat, a hidratálást és az oxigént a növények számára. A görögdinnyétől a jalapenón át az orchideáig, számos növény termeszthető a hidropónia segítségével. Minimális helyet, a hagyományos mezőgazdasághoz képest 90 százalékkal kevesebb vizet igénylő technika segítségével rövidebb idő alatt termeszthetjük meg növényeinet. 

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Fajsúlyos változással indul a 2024/25-ös tanév: döntöttek, ez vár a gyerekekre

A magyar kormány új rendeletet vezetett be az iskolai mobiltelefonhasználat korlátozására, amely előírja, hogy a diákoknak a tanítási idő alatt le kell adniuk mobiltelefonjaikat, és további elektronikai eszközök, mint tabletek és okosórák használatát is tiltják. Emellett szigorúan szabályozzák a szúró-vágó eszközök, alkohol, dohánytermékek, energiaitalok és kábítószerek bevitelét az iskolákba. A Pénzcentrum saját kutatásának új elemzésében kitárgyaljuk, hogy a szülők hogyan vélekednek a mobiltelefon használatról az iskolában a lakhelyük és iskolai végzettségük szerinti megoszlásban. A vélemények alapján a szülők többsége azt támogatja, hogy az iskolai órák alatt ne legyenek mobiltelefonok a diákoknál; a "ne vihessen telefont" és a "reggel el kell venni a telefont" válaszok a leggyakoribbak, különösen a fiatalabb osztályokban. A középiskolások körében is a telefon használatának korlátozása a preferált, bár a fővárosban többen tartják elfogadhatónak, ha a telefon egész nap a gyerekeknél marad. 

Gyűlnek a viharfellegek a Máv körül: siralmas állapotban van a hazai géppark, azonnali cselekvésre lenne szükség

Miközben nagyban zajlik a MÁV és a Volán integrációja, addig azzal párhuzamosan olyan hírek jelentek meg a közelmúltban, amelyek újabb szárnybezárásokról szólnak. Egyes források szerint 150 mozdonyvezetőt vezényelnének át a „leterhelt” vonalakra, amelyeken jelenleg csak túlórák árán biztosítható a menetrend a létszámhiány miatt. Ezzel viszont a Viharsarokban, Észak-Magyarországon, és bizonyos dunántúli területeken 16-17 vonalat érintő járatcsökkentéssel kellene számolni. Más források szerint a mellékvonalak bezárása után a budapesti előváros utasait is buszra tenné az Építési és Közlekedési Minisztérium. Így a vonal déli, Dabas-Kecskemét szakaszán augusztus 17-től expresszbuszokat indítanának a vonatokkal párhuzamosan, míg a vonatok közül minden másodikat megszüntetnék. Zlati Róbert, a Vasutasok Szakszervezetének érdekvédelmi alelnöke a HelloVidéknek elmondta, hogy nagyon sok még a bizonytalanság a MÁV körül. Az érdekvédő szerint komoly létszámhiánnyal küzd a társaság, és félő, hogyha nem lesz megfelelő utánpótlás, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?