Nem is gondolnád, milyen hal jelent meg a Balatonban: ebből baj lehet

Nem is gondolnád, milyen hal jelent meg a Balatonban: ebből baj lehet

agrarszektor.hu
Az elmúlt évtizedekben végzett halbiológiai vizsgálatok az amurgéb megjelenését és terjedését igazolták a Balaton nyugati és déli vízgyűjtőjén, de kimondottan a tónak a területéről még nem sikerült igazolni a faj előfordulását. A 8 évvel ezelőtt kezdődött vizsgálatok során többször is észlelték a kockázatot jelentő fajt.

2016 tavaszán elkezdődött a befolyók, illetve a Balaton és Kis-Balaton parti zónájában található élőhelyek tízlábú rákokra és halakra vonatkozó rendszeres faunisztikai vizsgálata. A Balatonon és környékén végzett vizsgálatok során először 2017-ben észleltek amurgébet, a Keszthelyi-öbölben - írja a Magyar Haltani Társaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezt követően 2018-ban egy 58 mm hosszú egyedet sikerült kifogni, az előbb említett ponttól északabbra. 5 évvel később, 2023 novemberében pedig a Zala torkolatától északra található nádasban sikerült amurgébet fogni. A Balaton vízgyűjtőjén az amurgéb sikeres terjedését igazolja a tóban történő észlelése. Életmódjából adódóan a faj a zárt nádasokban, az alig pár centis vízben képes lehet idővel elterjedni a tó területén. Megjelenése kockázatot jelenthet a Balaton parti zónájának élővilágára, illetve a tó egyes északi befolyóiban és a Lesence-nádasmezőn található lápi pócok állományára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?