Piaci igényekre szabott LG búzafajta-kínálat (x)

PR2024. augusztus 5. 17:01

A Limagrain kalászos gabona nemesítése a világ öt kontinensén található kutatóállomások hálózatának köszönhetően képes a különböző élelmiszer-ipari igényeknek megfelelő fajták előállítására. Ezért már nemcsak Nyugat-Európában, hanem a Dél- és Kelet-Európában is egyre nagyobb teret hódítanak a búzafajtáink. A hazai kínálatunkba a Kárpát-medence klimatikus adottságaihoz és a termesztéstechnológiai gyakorlathoz legjobban alkalmazkodó fajtákat válogatjuk ki.

A nemesítőink által előállított fajtákat európai kísérleti hálózatunkban és ennek részeként Magyarországon is több éven keresztül teszteljük a piaci bevezetés előtt és utána is. Így ismerjük meg, hogyan reagálnak a különböző körülményekre. Olyan fajtákat ajánlunk, amelyek a tulajdonságaik alapján nagyobb termés elérését teszik lehetővé jobb termésbiztonsággal és a minőségi paramétereikkel a kiszámíthatóbb értékesítés lehetőségét hordozzák.

A hangsúly a lehetőségen van! Ugyanis a genetikai háttér elengedhetetlen, hiszen a technológia egyik alappillére a fajta, de ez önmagában nem elegendő.

Számos hazai kutató munkája és az üzemi tapasztalatok is igazolják, hogy a fajták a bennük rejlő genetikai potenciált – legyen az mennyiségi vagy minőségi – akkor tudják kibontakoztatni, ha agrotechnikai beavatkozásokkal támogatják abban. Az optimális vetésidő, a jól időzített tavaszi osztott fejtrágyázás és a célzott fungicides védekezések szerepe különösen fontos.

A korai érésű, szálkás kalászú ALTIGO a legszélesebb körben elterjedt búzafajtánk. Az elmúlt 12 év alatt nagy piaci karriert futott be Magyarországon. Alkalmazkodóképessége és megbízhatósága vetekszik az újabb fajtákkal is. Kedvező agronómiai tulajdonságainak köszönhetően évek óta jól teljesít üzemi körülmények között.

Az AIRBUS habitusa hasonló az ALTIGO-hoz. Termés- és minőségstabilitásban, valamint sárgarozsda-ellenállóságban jelent előrelépést. Az intenzív tápanyagellátást nagy terméssel és jó minőséggel hálálja meg. Hosszú kalászokat nevel, jól telítődő szemekkel.

A jó minőség biztosítása érdekében fontos a tavaszi nitrogén fejtrágya mennyiségének megosztása, illetve a kalászvédelem; különösen kukorica elővetemény után. Azoknak ajánljuk, akik nagy termés mellett az újra kifizetődő jó malmi minőséget is elvárják a fajtától.

Középkorai, szálkás kalászú fajtánk, az LG ARMSTRONG jó évjárat- és termőhely-stabilitással rendelkezik. Középmagas szára erős, megdőlésre nem hajlamos. Nagyon jó betegség-ellenállóság jellemzi. A nagy terméshez szükséges kalászszám kialakulásához a jó bokrosodás elengedhetetlen. Ezt a korai vetés és az állomány őszi megerősödése segíti elő a legjobban.

Azoknak ajánljuk, akiknek kedvezőtlenebb körülmények között is helytállni képes fajtára van szüksége, amellyel a jó termés és a malmi minőség is biztonsággal elérhető.

A középérésű, tar kalászú LG ABSALON kiváló kombinációja a nagy termőképességnek és a széles körű betegség-ellenállóságnak. Sokra képes, mert egészséges!

A kedvező termőhelyi adottságokat nagy terméssel hálálja meg, de jól vizsgázott száraz évjáratban is. Betegség-ellenállóságára üzemi körülmények között is lehet számítani. Azoknak ajánljuk, akiknek a növényvédelem már a fajtaválasztással kezdődik, átlagos vagy jobb adottságú területeiken intenzív gazdálkodással kiemelkedő termést kívánnak elérni.

Korai, bőtermő fajtánk az LG ASTERION. A Magyarországon forgalmazott fajtáink közül a legkorábban érik. Hosszú kalásza szabályos hasáb formájú. Gyors szemtelítődésének köszönhetően még a kalász csúcsán elhelyezkedő szemeket is képes jól kinevelni.

Érdemes beilleszteni a vetésszerkezetbe azoknak, akik a korai érés, ezzel együtt a korai betakarítás előnyét is szem előtt tartják.

Új, korai, szálkás kalászú fajtánk az LG ABILENE Magyarországon harmadéves fajtajelölt. Azoknak ajánljuk, akik elsők között próbálnának ki egy olyan nagy termőképességű és jó malmi minőséget biztosító fajtát, amely a legtöbb betegséggel szemben megbízható ellenállósággal rendelkezik.

Őszi kalászos kínálatunkban egy tritikálé fajta is szerepel. A RUCHE (ejtsd: rush) széles vetésidő-optimummal rendelkezik. Középmagas, szilárd szárú. Hosszú, közepesen tömött kalászokat nevel. Azoknak ajánljuk, akik alacsonyabb termelési költséggel előállítható takarmánynövényt keresnek és ehhez a leggyakoribb szár- és levélbetegségekkel szemben jó ellenállósággal rendelkező fajtára van szükségük.

A termelési kockázatok csökkentése, a nagyobb hozam, a jó minőség elérése a technológia precizitásának fokozásával teremthető meg.

Ehhez a genetikai hátteret a magas biológiai értékű, ellenőrzött vetőmag-előállításból származó, független hatóság által tanúsított minősítésű, fémzárolt vetőmag használata biztosítja.

A fajtáink vetőmagja iránt növekvő igények kielégítése érdekében olyan forgalmazói és vetőmag-előállítói együttműködést alakítottunk ki, amely biztosítja minden termelő számára a jó minőségű, fémzárolt LG vetőmagok közvetlen elérhetőségét.

Ezért a Limagrain Hungária Kft. és vetőmag-forgalmazó partnereink felkészült szakemberei az Önök rendelkezésére állnak, hogy javaslatokkal és megoldásokkal segítsék a fajtaválasztást!

Mórocz Péter, repce és kalászos termékmenedzser, Limagrain Szántóföldi Vetőmagok, Facebook, Instagram, YouTube

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
búza, vetőmag, kalászos, őszi búza, Limagrain, kalaszos-2024,