Vizsgálatot tartott a Nébih: minden macskatulajdonost érint, ami kiderült

agrarszektor.hu2024. augusztus 5. 17:28

A Nébih szakemberei az idei nyári szezonális ellenőrzés folyamán a macskák számára engedélyezett, külső élősködők elleni spot-on rácsepegtető oldatokat is vizsgálták. A bolhák és kullancsok riasztására, valamint irtására törzskönyvezett szerek egész évben fontos szerepet játszanak a macskák védelmében, a nyári időszakban azonban alkalmazásuk kiemelten fontos. A 13 ellenőrzött készítmény közül 8 kifogástalannak bizonyult, 5 terméknél a csomagolás kapcsán állapítottak meg hibát a szakemberek.

A spot-on közkedvelt gyógyszerforma, mely az állat bőrére csepegtetendő, pipettás kiszerelésű oldat. Hatékonysága a bolhák ellen általában 4 hét, vagyis egyetlen adag alkalmazása 4 hétig képes megelőzni az újrafertőződést. Az állaton lévő bolhákat a szer 24 órán belül elpusztítja. Az oldat kullancsok elleni hatékonysága lassabban alakul ki és rövidebb ideig (jellemzően csak 1-2 hétig) tart. Elérhető azonban olyan készítmény is, amelynek a hatékonysága 12 hét bolhák és kullancsok ellen egyaránt - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal odalán.

A hatóság szakemberei kereskedelmi forgalomban kapható 13 különböző fajta, többféle hatóanyag-tartalmú spot-on állatgyógyászati készítményt vizsgáltak a nyári szezonális ellenőrzés-sorozat részeként. A Nébih laboratóriumában sor került a termékek hatóanyag-tartalmának, egységességének, azaz a pipettából kinyerhető oldat mennyiségének, valamint az oldatok sűrűségének mérésére. 


Az értékelés kiterjedt a dobozon feltüntetett információra, továbbá a használati utasításra is.
A csomagoláson az információkat magyar nyelven, könnyen olvashatóan, értelmezhetően kell megjeleníteni, továbbá a használt piktogramoknak is megfelelő minőségűeknek kell lenniük. A használati utasítás szempontjából elvárás, hogy a csomagoláson szerepeljen az engedélyszám, a lejárati idő, a tárolási előírások, a célállatfaj, a javallat és ellenjavallatok, továbbá az adagolás és az alkalmazási mód mellett a hatástartam, a mellékhatások, valamint a figyelmeztetések is.

A hatósági szakemberek felszólították az érintett termékek gyártóit vagy forgalmazóit a hibák kijavítására.  A nyári szezonális ellenőrzés másfél hónappal ezelőtt vette kezdetét, és egészen augusztus 15-ig tart majd. Az országos akció további részében a Nébih, valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberei a szezonális gyümölcsökre és zöldségekre, a grillsajtokra, a növényvédőszerekre, valamint az élőállat-szállítmányok ellenőrzésére fognak még fókuszálni.
 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
ellenőrzés, termék, nébih, macska, állatgyógyászat, állatgyógyszer, nyár, szezonális, szezonális-ellenőrzés, készítmény, nyári, bolha, termékek, kullancsriasztó,