A 2024 Egységes Kérelem beadása utáni teendők

A 2024 Egységes Kérelem beadása utáni teendők

agrarszektor.hu
A sikeres kérelembeadást követően - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - az ellenőrzési folyamatok kezdődnek. E folyamat keretében idén is jelentős szerepet kap a műholdfelvételeken alapuló vizsgálat, mely alapján érdemi lehetőség nyílik a kérelmek határidőn belül megvalósuló javítására és pontosítására, ami így a támogatási összegek mielőbbi kifizetését eredményezi.

Az idei évre vonatkozó Egységes Kérelem (EK) benyújtására rendelkezésre álló 61 nap alatt mintegy 160 ezer termelő közel 5 millió hektárra nyújtott be támogatási kérelmet. A kérelmezési eljárás keretében 44 közvetlen támogatási, illetve vidékfejlesztési jogcím tekintetében volt lehetőség az EK eljárásrendjének keretében támogatást igényelni vagy adatszolgáltatást teljesíteni. Az idei kérelem keretében nőtt azok területek száma, ahol az Agro-ökológiai Program (AÖP) teljesítésére vállalkoztak a termelők: a tavalyihoz képest 4%-os növekedéssel, 4,2 millió hektárt jelentettek be erre a jogcímre. Ezen jogcím keretében a szántóterületekre vonatkozó vállalások közül a növénytermesztés diverzifikációját választották a legnagyobb területen (2,18 millió hektár), majd a karbamid műtrágya környezetbarát használata (1,1 millió hektár) és a mikrobiológiai készítmények kijuttatása (1 millió hektár) következett. Gyepterületeken továbbra is a pásztoroló, illetve szakaszos legeltetés gyakorlat volt a legnépszerűbb, míg az ültetvények esetében az évelő kultúrával vagy gyepesítéssel történő talajtakarás.

A kérelmezési folyamat befejezését érintően kezdődhetnek el az ellenőrzések. A Magyar Államkincstár (Kincstár) adminisztratív és helyszíni ellenőrzések formájában megvalósuló ellenőrzési folyamatát nagyban segítik a tavalyi évben elindult, úgynevezett Területi Monitoring Rendszer (TMR) elemzései. A TMR az Európai Űrügynökség Sentinel műholdcsaládja által legfeljebb 2-3, de legalább 5 naponta készített képállomány adatainak értékelésén alapul. Ezen felvételek alkalmasak a mezőgazdasági területek állapotának felmérésére, és a rajtuk végzett mezőgazdasági műveletek megfigyelésére.

Ennek keretében műholdfelvételek felhasználásával elemzik a termelők vállalásait, azt, hogy megfelelően teljesítették-e azokat. Ezzel együtt lehetőség van áttekinteni, hogy hol van elmaradás vagy ellentmondás az igénylésben megjelöltekhez képest. A Kincstár szükség esetén tisztázó kérdéseket tehet fel. Kiemelten fontos, hogy a Kincsár jelzéseire, a kizárólag elektronikus úton érkező megkeresésekre minél nagyobb arányban válaszoljanak az érintettek. A TMR által feltárt eltérések feloldása érdekében ugyanis a Kincstár egyeztetésre hívja fel a mezőgazdasági termelőt.

Lényeges, hogy a Kincstár minden egyes potenciális meg nem felelés esetén csak egyszer fog megkeresést küldeni, így indokolt azt határidőben, 9 napon belül megválaszolni. A kérelmek kijavításával vagy az erre való felszólítás esetén georeferált fotó beküldésével nagymértékben lehet segíteni a kérelmek feldolgozását. Az aktív közreműködés révén a termelők maguk is hozzájárulhatnak a helyszíni ellenőrzések megelőzéséhez, illetve az ellenőrzések időben történő befejezéséhez és ezáltal a megítélt támogatási összegek mielőbbi kifizetéséhez.

Az ellenőrzések az év során folyamatosan zajlanak

Az első ütemben, azaz 2024. június második felétől a korábbi évben már alkalmazott táblán belüli inhomogenitás vizsgálat, a nem támogatható terület jelenléte a táblán vagy a növénykultúra eltérés jelent meg. Az idei évben új ellenőrzési folyamatként jelent meg a kaszálási szabályok (tiltott kaszálás, a kaszálás elmulasztása, vagy az osztott kaszálás) betartására vonatkozó előírások vizsgálata.

Július közepétől, valamint augusztusban indulnak a zöldugar, a zöldtrágya, a gyomosság, a túllegeltetés, az öntözés, a nádaratás és a nem termelő tájképi elemek tárgyában induló TMR vizsgálatok. Ezek közül kiemelendő az öntözéses tevékenységre vonatkozó ellenőrzés. A vizsgálat arra irányul, hogy a vizsgált jogcímek esetén az érintett táblán vélelmezhető-e öntözési tevékenység, illetve az egységes kérelemben szereplő nyilatkozat összhangban van-e a TMR által azonosított terepi valósággal.

Végezetül lényeges hangsúlyozni, hogy a műholdalapú jelzések nem a termelők bosszantására vagy adminisztratív terheik indokolatlan növelése érdekében készülnek, hanem a kérelmek minőségének növelését és az ellenőrzés hatékonyságának a fokozását segítik elő. Ezek minden termelő számára a mielőbbi támogatáskifizetést eredményezhetik.

A TMR működésére vonatkozó további részletes tájékoztatás található a Kincstár honlapján, a következő linkre kattintva érhető el: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/tamogatasok-listazo/-/tamogatas/15445682/jogcimismerteto, ezzel együtt javasolt áttekinteni a Közös Agrárpolitika hazai megvalósításával kapcsolatos híreket tartalmazó internetes oldalt (https://kap.gov.hu/) is.

A cikk szerzője: Dr. Vásáry Miklós

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?