Agromag portfólió a minőségi búzatermesztésért (x)

PR2024. augusztus 6. 10:54

Az idei év mezőgazdasági szempontból érdekes kettősséget mutatott az országban, különösen a búza minőségének tekintetében. A Dunántúl csapadékban bővelkedett, míg a Tiszától keletre eső országrészek és a Duna-Tisza közének egyes részei nem kaptak elegendő csapadékot. A helyzet nem volt annyira drasztikus, mint amit 2022-ben tapasztaltunk, de néhány területet így is megviselt az aszály.

Az ország szinte minden régiójában a megszokottnál melegebb tavasz következtében az árpa és a búza is korábban kezdtek kalászolni, ami új kihívások elé állította a mezőgazdasági termelőket. A korai kalászolás és az ennek köszönhető extrém korai betakarítás sok esetben befolyásolta a termés minőségét.

Az idei év időjárási körülményei következtében az ország számos régiójában nem termett elegendő malmi minőségű búza. A Dunántúli régióban különösen nagy problémát okozott a betakarítás előtti nagy mennyiségű csapadék, amely jelentősen rontotta a termény minőségi paramétereit. Ennek eredményeképpen a malmi búza kínálata szűkössé vált, ami jelentős árkülönbséget eredményezett a takarmány- és a malmi minőségű búza között.

A malmi minőségű búza iránti kereslet növekedése, valamint a kínálat csökkenése következtében az árak jelentősen emelkedtek. Ez az árkülönbség a takarmánybúza és a malmi búza között egyre nagyobb lett, ami komoly gazdasági hatással bír mind a termelők, mind a vásárlók számára. A malom­ipar számára kritikus fontosságú a megfelelő minőségű búza biztosítása.

A jövőben ezek a piaci körülmények jelentős befolyással lehetnek a termelők fajtaválasztására. A gazdálkodóknak olyan búzafajtákat kell választaniuk, amelyek jobban alkalmazkodnak a változó időjárási viszonyokhoz és képesek stabilan jó minőséget produkálni. A fajtaválasztásnál egyre nagyobb szerepet kapnak majd azok a búzafajták, amelyek ellenállóbbak a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben, különösen a hőstresszel és a túlzott csapadékkal szemben.

A kutatás és fejlesztés területén is fontos előrelépésekre van szükség. Az új, ellenállóbb fajták nemcsak a minőségi követelményeknek kell, hogy megfeleljenek, hanem a hozam szempontjából is versenyképesek kell legyenek. Az alkalmazkodóbb fajták elterjedése hosszú távon stabilabb termést és jobb minőséget eredményezhet.

Az Agromag az indulása óta nagy hangsúlyt fektet a termékfejlesztésre, ami azt jelenti, hogy egy-egy fajta mielőtt a kínálatunkban megjelenik, különböző helyszíneken tesztelésre kerül. A fajták tesztelése kisparcellás kísérletek keretein belül történik, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megbízható információk alapján válasszuk ki a magyar gazdák igényeinek megfelelő fajtákat.

A következőkben szeretnénk önöknek bemutatni a portfóliónkban lévő magas terméshozammal, stabil termőképességgel és jó malmi minőséggel bíró őszi búza fajtáinkat.

AG Hurem

Korai szálkás malmi fajta kiváló sütési paraméterekkel. Kivételesen magas terméseredményre képes. Átlagon felüli termőképességét a 2021-es kisparcellás kísérletekben is bizonyította, ahol öt termőhely átlagában a legnagyobb termést adta. Alkalmazkodóképessége és megdőléssel szembeni rezisztenciája átlagon felüli. A legtöbb búzát érintő betegséggel szemben rezisztens. 2022-ben Iregszemcsén 9,14 t/ha terméseredményt ért el. 2021-ben Jászboldogházán 11,01 t/ha szemtermést produkált magas fehérje- és sikértartalom mellett. Telekgerendáson köztermesztésben 8,58 t/ha terméseredménnyel és 29,4%-os sikértartalommal takarították be.

Petronela

A Petronela egy 2021-ben elismert tar búzafajtánk. Nagyszerűségét kiváló télálló képességének és páratlan szárazságtűrő képességének köszönheti. Kiválóságát már az állami elismerése során is bizonyította. Malmi fajta kiemelkedő télállósággal és fagytűréssel bír, emellett kiválóan alkalmazkodik a szárazsághoz is. A fajtaösszehasonlító kísérletek utolsó évében kimagasló eredménnyel zárta a vizsgálatokat, jelentősen felülmúlva a többi fajtát. A szemtermése két különböző kísérleti helyszínen, Szombathelyen és Eszterágpusztán, egyaránt meghaladta a 10 tonna/hektár hozamot.

Idén szinte az összes kísérleti helyen dobogós helyen végzett. Üzemi körülmények között 28–31%-os sikértartalmat tudott produkálni.

Jegenye

A Jegenye egy régi időket idéző, tar őszi búzafajta a jelen kor elvárásainak megfelelően fejlesztve. Hatalmas szalmája kiváló szárszilárdsággal rendelkezik, emellett a fajta télállósága és fagytűrése is kimagasló. Nagy vegetatív tömegének köszönhetően bátran ajánljuk állattartók számára.

Nemcsak magassága, betegségekkel szembeni ellenálló képessége is egyedülálló. A vizsgált években sosem látott 1-es értékszámot kapott fuzáriózisra, ami csaknem teljes rezisztenciát jelent. Szintén kimagasló ellenállóságot mutat sárgarozsdával és szárrozsdával szemben. Kedvező kórtani tulajdonságai alkalmassá teszik ökológiai termesztésre.

Minőséget tekintve abszolút első helyen végzett mindenhol a 2024-es évben. Telekgerendáson a 33%-os sikértartalmával és 14,50%-os fehérjetartalmával a legjobb eredményt érte el beltartalmi értékeket tekintve.

A 2024-es vetési időszakra készülve tekintse át fajtáinkat, kísérleti eredményeinket, válasszon az Ön gazdaságához legjobban illő fajtát vagy forduljon segítségért, információért munkatársainkhoz.

Agromag Kft., YouTube

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
búza, búzatermés, malmi, kalaszos-2024,