Biosild Extra az első lépés a sikerhez (x)

PR2024. augusztus 6. 07:02

A növénytermesztés alaptétele, hogy az elvárt terméshozamhoz biztosítanunk kell a megfelelő tőszámot, illetve azt fenn kell tartanunk a betakarításig. Másik fontos célunk a betegségektől mentes, kiváló minőségű termés előállítása és értékesítése.

Kalászosaink csírázása és kezdeti fejlődése alatt már számos kórokozó gomba fertőzhet, amely a növény pusztulásához, gyenge fejlődéséhez vezethet és/vagy később a betakarítandó termésben okozhat minőségi problémát. Utóbbi esetben gondoljunk például az üszöggombákra. A kórokozók egy része magán a vetőmagon is jelen lehet, más része pedig a talajból fertőzhet. A gombaölő szeres csávázás szerepe ezen csírakori fertőzések megakadályozása.

A vetőmag által hordozott fertőző gombák szaporító képletei lehetnek a mag külső felületén, a pelyva alatt, illetve a mag belső szövetében. A kórokozó gombák elhelyezkedéstől függően a felületen ható kontakt és/vagy a csírázó mag belső részeiben is ható felszívódó fungicid hatóanyagokkal védekezhetünk eredményesen. A talajból fertőző gombák esetében pedig a mag felületén, illetve a mag környezetében kell „védőfalat” képeznünk a csávázó készítménnyel.

A védekezés legjobb hatékonyságának érdekében célravezető, ha eltérő hatásmódú és hatásmechanizmusú hatóanyagokat kombinálunk. A kalászos vetőmagok védelmére engedélyezett Biosild Extra gombaölő csávázószer éppen ezért tartalmaz egyrészt a felületi részeken védvonalat képző kontakt hatóanyagot a fludioxonilt és tartalmaz a csírázó mag belső részeiben is aktív felszívódó ható- anyagot a difenokonazolt.

A kiváló minőségű nedves csávázás érdekében a Biosild Extra a fungicid összetevőkön kívül tartalmaz még a mag felületén történő megtapadást segítő összetevőket, valamint a bevonatképzés minőségét jelezni hivatott színezőanyagot.

A Biosild Extra felhasználható valamennyi fontos kalászos kultúrában: őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, tritikálé, rozs, zab. Dózisa vetőmag tonnánként 2 liter. A csávázólé mennyiségét vízzel állítjuk be, mennyisége 10-20 liter között mozoghat tonnánként, ezt befolyásolhatja a vetőmag fajtája, minősége, de leginkább a csávázógép típusa.

A Biosild Extra a gondosan megválasztott hatóanyagainak köszönhetően széles hatásspektrummal bír minden fontos csírakori fertőző betegséggel szemben. Egyaránt hatékony a fuzáriumos - és az üszögbetegségekkel szemben is.

Sumi Agro, Facebook

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
vetőmag, mag, kórokozó, gombaölő, sumi agro, magazin-2024-08, kalaszos-2024,