Fókuszban a kalászosok minősége – UPL megoldásokkal (x)

PR2024. augusztus 6. 16:53

A magyar szántóföldi növénytermesztés leggyakoribb eleme a kalászosok vetése, nem hiányozhat egyetlen vetésforgóból sem. A most jellemző alacsony piaci terményárak döntésre kényszerítik a termelőket: kevés ráfordítással gyengébb minőségű búzát, árpát stb. termeljenek várhatóan gyengébb termésmennyiség-kilátással; vagy egy intenzívebb technológiát alkalmazzanak, ekkor azonban mind mennyiségi, mind minőségi szempontból is több és jobb termés kecsegtet. A UPL az utóbbi verzióhoz is rendelkezik olyan megoldásokkal, amelyek hathatós segítséget kínálnak a termelőknek a minőségi kalászostermesztés megvalósításához.

A kalászos növényvédelem a megfelelő csávázással kezdődik. Cégünk ebben nagy tapasztalatokkal rendelkezik. Mind a talajból, mind a magból fertőző gombák ellen hatásos a széles hatásspektrumú tebukonazolt tartalmazó, markáns színnel rendelkező Chambel 6 FS készítmény. Habár a talajlakó rovarok (elsősorban drótférgek, cserebogár pajorok) a kapáskultúrában okozhatnak komolyabb problémákat, amikor utóveteményként a kalászosok után kerülnek a területre, az integrált és hosszabb távú védekezési stratégiával, amikor Signal 300 ES-sel csávázzuk a kalászos vetőmagot, több százszor nagyobb érintkezési lehetőséget biztosítunk a talajlakó kártevőknek a hatóanyaggal, mintha azt kukorica vagy napraforgó vetőmagra vinnénk fel. Ezért a talajlakók gyérítését már mindenképpen a kalászos előveteményben érdemes elvégezni, a Signal 300 ES 2 l/t dózisával.

A nagy széltippan térnyerésének és a sekélyebb talajművelésnek köszönhetően az őszi gyomirtások aránya megnőtt az országban, mivel a széltippan, valamint a veronika és tyúkhúr fajok ellen sokkal egyszerűbb hatékonyan védekezni az őszi időszakban. Kínálatunkban a két hatóanyagos Reliance szerepel, melynek használata 0,5–0,6 l/ha dózisban, önmagában vagy Silwet Star felületi feszültségcsökkentő és tapadásfokozó adjuvánssal kombinálva is megfelelő gyomirtó hatást biztosít a kelő gyomok 1–3 leveles állapotában kijuttatva. Melegebb őszi időszakban mindenképpen érdemes kijuttatni ugyanebben a tankkeverékben a Tonivit biostimulátort is, ami megfelelő tél előtti begyökeresedést biztosít a tengeri algából származó tápanyagok, vitaminok és növényi hormonok, valamint foszfor- és káliumtartalmának köszönhetően. A kezelés következtében a búzavetéseink télállósága jelentősen javulhat.

Amennyiben ősszel nem sikerült vagy nem indokolt a gyomirtás, azt tavasszal kell elvégezni. A Xanadu a legtöbb kétszikű gyom ellen hatásosan működik 0,1 kg/ha dózisban. A fő hatóanyagot (benszulfuron-metil) a rizs technológiájából ismerhetjük, mellé egy másik szulfonil-urea (metszulfuron-metil) került. A két hatóanyag szinergista hatásának köszönhetően a készítmény megfelelő gyomirtó hatást biztosít. A nehezen irtható gyomfajok ellen Minstrel vagy Flurostar 200 (fluroxipir) kiegészítést javaslunk. Bokrosodás idején van lehetőségünk a mellékhajtások számát növelni, ami végső soron a termés mennyiségét is jelentősen befolyásolja. Az Atonik 0,6 l/ha-os dózisa éppen ebben segít. Ha Adob Extra Gabona lombtrágyával keverjük a termésnövelő hatás tovább erősödik.

A gombák elleni küzdelemben is teljes megoldást kínál a UPL, a termelők igényeihez és az alkalmazott technológiához igazítva. A korán megjelenő lisztharmat ellen bátran ajánljuk kén hatóanyagú kontakt készítményeinket, a szilárd formátumú Colpennt, vagy a folyékony Thiopront, amelyek vizsgálataink alapján az induló szeptória fertőzéseket is blokkolni tudják. Az egyre növekvő kénhiányos területek miatt fontos szempont, hogy a fenti termékekben lévő kén, akár tápanyagként is képes hasznosulni. Önmagukban a bokrosodás időszakában, de akár ősszel is használhatóak 5,0–7,5 kg, ill. l/ha dózisban, a bokrosodás végén, erősebb fertőzési nyomás esetén, kisebb dózisban felszívódó hatóanyagok kombinációs partnereiként is beválhatnak. Termékpalettánkról levélbetegségek ellen az Emeraldot (tetrakonazol) ajánljuk. Kiváló biológiai hatással rendelkezik lisztharmat, sárgarozsda és egyéb levélfoltosságokat okozó gombák ellen 0,8 l/ha dózisban. A Conrod (tebukonazol) 1 l/ha dózisának alkalmazása levélbetegségek ellen is jó eredményt ad. A kalászt károsító fuzárium fajok és késői levélbetegségek ellen a mai napig az egyik legbiztosabb megoldás a virágzás időszakában kijuttatott triazol és strobilurin kombináció. Ezért az előbb említett, triazolok csoportjába tartozó hatóanyagot tartalmazó termékeink (Conrod, Emerald) tökéletes kombinációs partnere lehet a Chamane (azoxistrobin) 0,75–1 l/ha dózisban. Gombaölő hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat indít el. Ez több tápanyagfelvételt, végső soron hosszabb élettartamot jelent. A kezelés után megfigyelhető „zöldítő” hatás sokkal vitálisabbá teszi az állományunkat.

Újonnan kapott felhasználási engedélyt egy új (növényekből nyert) aminosav alapú biostimulátor, az AryAmin C. Alkalmazása rugalmas, a termésmennyiség-növelő hatását legjobban a szárbaindulás idején alkalmazva tudjuk kihasználni. A növényt támogató és szabályozó hatása a szabad aminosav-tartalmából ered. Ugyanis a fehérjék alkotóit, az aminosavakat a növény készen kapja, nem kell időt és energiát fordítania ezek előállítására. Hatására a kultúrnövény sokkal jobban ellenáll az abiotikus stressz okozta termésdepressziónak, több klorofillt termel és a kelátképző anyagok felépítésében is jelentős szerepet játszik: a kelátok képesek sejten belülre szállítani a nagyméretű (elsősorban) fémionokat. Dózisa kalászosokban 1–2 l/ha.

A kártevő rovarok (levéltetvek, vetésfehérítő bogár, gabonapoloska) elleni védekezés költséghatékonyan végezhető el piretroid készítményekkel. A UPL termékpalettájáról a Cyperkill Max és a Deltaphar 25 EC készítményeket ajánljuk. A kezelést a kár­tevők tömeges megjelenéséhez kell időzíteni.

A kalászosok jelenlegi alacsony piaci ára mellett a minőség mindenképpen felértékelődik, egy-egy minőségi kategóriaugrás magasabb árbevétellel kecsegtet. A zászlóslevél hosszú ideig történő megőrzése a kulcs ennek eléréséhez: a megfelelő fotoszintézis segít beépíteni a szükséges tápanyagokat a búzaszembe. Minél tovább tart ez a folyamat, annál inkább növekednek a búza mennyiségi és minőségi paraméterei. Ezért a zászlóslevél kiterülésekor a Forthial növénykondicionálónkat 1 l/ha dózisban javasoljuk kijuttatni, melyben a tengeri algából származó tápanyagok, vitaminok és növényi hormonok, valamint magnézium és nitrogén található.

Az egyes technológiai elemek alkalmazása egyéni döntés, de nem árt figyelembe venni: a minőségi kalászos termesztéséhez a növényvédő szeres alapkezeléseken kívül a biostimulátorok használata is megkerülhetetlen.

Valovics Attila - fejlesztőmérnök, UPL Hungary Kft., Facebook, Instagram, YouTube

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
Címkék:
csávázás, gyomirtás, kalászosok, kalászos, biostimulátor, növénykondícionáló, kalaszos-2024,