Kemény hírek érkeztek: óriási a pusztítás a magyar földeken

agrarszektor.hu2024. augusztus 6. 16:26

Augusztus elejére elérte a 75 ezer hektárt és hetente további több tízezer hektárral gyarapszik az aszálykárra bejelentett területek nagysága - mutatják a kárenyhítési rendszerben összesített eddigi adatok. A kárenyhítési alap pénzügyileg feltöltésre került, a termelők pedig 700 ezer hektárra kötöttek aszálybiztosítást - közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az államtitkár kiemelte, míg a 29. héten csaknem 10 ezer, a 30. héten 18,6 ezer, addig a 31. héten már csaknem 29 ezer hektárral emelkedett az aszálykárra bejelentett területek nagysága, amely így augusztus elejére összességében elérte a 75 ezer hektárt - írja az AM. A 2022-es aszályos év ugyanezen időszakában már több, mint 1 millió hektár aszálykárt regisztráltak az elektronikus bejelentő felületen, ugyanis két éve nemcsak a tavaszi, hanem a vegetációs időszak korábbi szakaszában már az őszi kultúrák is számottevő kárt szenvedtek el - tette hozzá.

Az idei aszálybejelentések fele eddig három vármegyére - Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád - koncentrálódik, de jelentős kiterjedésű kárt jelentettek már Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest vármegyéből is. Az aszálykárok mintegy nyolcvan százalékában a kukorica és napraforgó kultúra érintett, de ezen túlmenően a siló- és csemegekukorica esetében is komoly méretű károkat tapasztalhatunk. Feldman Zsolt hozzátette, az agrárkár-enyhítési rendszerhez való csatlakozás feltételei a korábbi évekhez képest nem változtak és rendszerben résztvevők számára fontos lépések (káresemény bejelentése, -igazolása, hozamérték-csökkenés megállapítása, kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtása) az eddig alkalmazottnak megfelelően történnek.

Az idei évtől uniós forrást is sikerült bevonni a rendszer működésébe, így a korábbi évekhez képest jelentősen nagyobb, 34,8 Mrd Ft áll majd biztosan rendelkezésre a kifizetések 2025. márciusi időpontjában. Viszonyításképpen, a 2022. évi károk után a kárenyhítési alap 50,66 Mrd Ft-ot fizetett ki a jogosult gazdálkodók számára, de ennek az összegnek eredetileg csak negyede állt rendelkezésre az alapban az előző évek káreseményeihez kapcsolódó kifizetések után, a különbözetet a kormány biztosította.

Feldman Zsolt felidézte, 2022-ben a kárenyhítési alap révén egy díjtámogatott biztosítással rendelkező, 100%-os kárt szenvedett kukorica termelő akár 250 ezer Ft/hektár kárenyhítő juttatást is kapott, de a legalacsonyabb mértékű aszálykárt szenvedett, biztosítással is rendelkező gazdálkodó is 60 ezer Ft/hektár kifizetésre vált jogosulttá. A biztosítással nem rendelkező és az öngondoskodás lehetőségével nem élő termelők ugyanezen esetekben az uniós szabályok okán a fenti összegek hozzávetőleg felét kaphatták csak meg kárenyhítő juttatásként. Idén a rendelkezésre álló adatok alapján 11.352 mezőgazdasági termelő kötött aszályfedezettel bíró növénybiztosítást mintegy 713.634 hektár mezőgazdasági területre.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kukorica, kárenyhítés, napraforgó, agrártámogatás, agrárbiztosítás, feldman, kártevő, hektár,