Komoly segítséget kapnak a magyar gazdák: ezt ki kell használni

agrarszektor.hu2024. augusztus 6. 09:43

Erdészeti Szakértői Hálózat létrehozásával bővítette idén az erdőgazdálkodás terén nyújtott szolgáltatások körét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A felkészült, naprakész tudással bíró erdészeti szakértők személyes tanácsadás keretében viszik el az információt a gazdákhoz. Ezáltal csökkenthetik a hatóságok és a szakszemélyzet leterheltségét, hozzájárulhatnak a rendezetlen gazdálkodási viszonyú magánerdőterületek felszámolásához és az ágazat versenyképességéhez.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2024-től jelentősen bővítette az erdőgazdálkodás terén nyújtott szolgáltatásainak körét. Létrehozott egy regionális szinten szerveződő Erdészeti Szakértői Hálózatot, melyben az úgynevezett régiós erdészeti szakértők az ország egész területén várják a gazdálkodók erdőhöz, erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó megkeresését - írja a NAK. A régiós erdészeti szakértők kiegészítik, és a korábbiakhoz képest komplexebbé teszik a kamara, illetve a falugazdászok által az agráriumban nyújtott szolgáltatások körét. Elsősorban az erdőtulajdonosoknak és az erdőgazdálkodóknak nyújtanak ingyenes tájékoztatást, tanácsadást, de emellett az erdészeti szakirányítók és szaktanácsadók munkáját is segítik, valamint az ágazaton kívülről érkező megkereséseket is fogadják.

A kamara erdészeti szakértőivel a 06 1 773 3360 telefonszámon, hétfő-szerda 9:00-16:00h között, vagy emailben az erdo@nak.hu címen vehető fel a kapcsolat. A személyes ügyfélfogadás minden vármegyében elérhető. Erdészeti ügyekben a gazdák továbbra is fordulhatnak közvetlenül a kamara ügyfélszolgálatához, és természetesen a falugazdászok általános erdészeti, erdőgazdálkodási kérdésekben a jövőben is a gazdák rendelkezésére állnak. A régiós erdészeti szakértők - többek között - a következő témákban várják a megkereséseket:

  • Erdőgazdálkodás megszervezése, elindítása
  • KAP erdészeti támogatások
  • Földhasználati kérdések
  • Osztatlan közös tulajdon, illetve annak felszámolása
  • Általános erdészeti hatósági ügyek
  • Erdei vadkárügyintézés

Fontos hangsúlyozni, hogy a kamara erdészeti szakértői nem végeznek szakirányítási feladatokat, nem vállalnak konkrét ügyintézést, nem vesznek részt terepi bejárásban. Ezek továbbra is a szaktanácsadók, szakirányítók kompetencia körébe tartoznak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bízik abban, hogy az erdészeti szakértők hozzájárulnak, illetve segítik a magánerdőtulajdonosok, magánerdőgazdálkodók szakmai, hatósági és támogatási ügyekben való tájékozódását. Ezáltal csökkenthetik a hatóságok és a szakszemélyzet leterheltségét, hozzájárulhatnak a rendezetlen gazdálkodási viszonyú magánerdőterületek felszámolásához és az ágazat versenyképességéhez.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
erdőgazdálkodás, erdészet, erdész, nak, falugazdászok, nemzeti, ügyintézés, szakértő, magánerdő,