Örülhetnek a holland termelők: bepörögött a paradicsombiznisz

Örülhetnek a holland termelők: bepörögött a paradicsombiznisz

agrarszektor.hu
A kedvezőtlen tavaszi időjárás miatt lassan indult a 2024-es paradicsomszezon Hollandiában, ennek megfelelően az év első felében meglehetősen gyenge árakkal szembesültek a termelők. Némi fordulatot július hónap hozott, és a nyári időszakban az árak várhatóan stabilak maradtak. 

Az Oxin Growers kereskedelmi igazgatója, Ruud den Boer szerint az idei egy igen nehéz szezon a paradicsomtermesztők számára, ahol leginkább arra kellett várni, hogy a rezisztens fajták hogyan reagálnak a nagyüzemi termesztési körülményekre. A szezon lassú indulása mellett a rossz idő a keresletet is visszavetette, és az importnyomás is nagyobb volt a szokásosnál. Ennek fő oka, hogy Spanyolországban a szokásosnál tovább, egészen a 24. hétig folyt a termelés - a tavalyi hőhullámok miatt ugyanis számos állományt újra kellett telepíteni, így voltak, akik inkább eleve később kezdték a szezont. Hollandiában a tavalyinál nagyobb ugyan a termés volumene, de ez abból ered, hogy a terület is nőtt az előző évihez képest - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Corné van Winsen, a ZON vezető termékmenedzsere szerint: a kevés napfény miatt maradtak el a termésátlagok a szokásostól. Június végéig minden paradicsomfajta ára sokkal alacsonyabb volt, mint tavaly, de igazából nem jó az összehasonlítást a tavalyi évvel szemben végezni, mert 2023 egy kivételesen jó év volt számukra, végig magas árakkal. Maarten Verhaegen, a BelOrta zöldség divíziójának vezetője szerint: az idei szezonban csak a cherry paradicsomok elfogadható ára volt kivétel, de ennek az a magyarázata, hogy ebből a fajtatípusból 95%-ban szerződéses keretek között értékesítünk, így a piaci hullámzások kevésbé érintik az árak alakulását.

Ezzel a véleménnyel Ruud den Boer is egyetért, mivel Oxin Growersnél is azt tapasztalták, hogy a spot piacokon minden szegmensben 10-15%-kal alacsonyabb árak jellemzőek, mint tavaly, viszont a szerződéses árak náluk is jobbak. A 28. hét végétől azaz július közepétől észleltek jelentősebb áremelkedést, így most  árak  ésszerű, megfelelő szintet értek el. Boer szerint erre nagy szükség is van, mert a termelőknek a gyenge első időszak után van hová felzárkózniuk, hogy jó eredménnyel zárhassák az évet, márpedig a hozamokban tapasztalható termelési lemaradást nem lehet behozni, így az áraknak kell magasabbnak lenniük. Július végén a lédig gömbparadicsom ára a nagybani piacokon 55-65 eurócent/kg (220-260 Ft/kg) között alakul. Július első hetében a napsütéses, meleg időjárás miatt még rendkívül magas volt a piacra jutó áru mennyisége.

EZ IS ÉRDEKELHET

A dél-európai hőhullám során Spanyolországban 40-45°C volt, Dél-Franciaországban pedig közel 40°C. A 30 fok feletti hőmérséklet hatással van a termesztésre és a termelésre, ami minőségi problémákat eredményez, így a dél-európai országokból augusztus elején már kevesebb áru várható. A piac ezt idejében beárazta, így Hollandiában az árak máris emelkedtek egy kicsit. Bár a ToBRF-vírus még mindig jelen van, a kereskedelemre nehezedő stressz enyhült. Ennek fő oka, hogy a paradicsomtermesztők tömegesen választottak ellenálló fajtákat, így a piacon nyugodtabb a légkör, mert a kereskedők is tudják, hogy az áruellátás a korábbinál folyamatosabb lesz. Többek között ez is magyarázattal szolgál arra, hogy az előző szezonokkal ellentétben miért nem voltak kiugró árcsúcsok az év első felében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?