Őszi kalászosok gazdaságos termesztése mikrobiológiai készítményekkel

Őszi kalászosok gazdaságos termesztése mikrobiológiai készítményekkel (x)

PR
Már betakarításra kerültek az őszi kalászosok és már lassan tervezés alatt van hova, mekkora és milyen területre kerüljenek az őszi vetésű gabonák a vetésforgóban.

Előtte még fontos feladat a szármaradványok beforgatása a talajba. A növényi részek irányított mikrobiális lebontásával költséghatékonyan juttathatunk tápelemeket a talajba és még az aszály hatásától is védettebbé tehetjük vele a termőközeget. A szármaradványok visszaforgatásával növekszik a talaj szervesanyag-tartalma, vízmegtartó képessége és csökken a műtrágyázás költsége. Mindent egybevetve a búza esetében 40 000–50 000 Ft/ha nyereséggel számolhatunk.

A cellulózbontót a termék címkéjén olvasható dózisban és vízmennyiséggel közvetlenül a felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. A talajmunkára javasolt eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba. A HMKÁ 6 előírásaihoz igazodva a maximum 10 cm mélységig való sekély, nyári tarlóbontás az AÖP-ben is elfogadott gyakorlat és a tarlóbontó mikrobiológiai készítmények használata 2 pontot ér!

Most pedig térjünk át a baktériumos talajoltásra, mely az őszi kalászosoknál vetéselőkészítéssel egy menetben javasolt elvégezni.

Talajoltó baktérium készítmény kijuttatása vetés előttTalajoltó baktérium készítmény kijuttatása vetés előtt

A vetés előtti talajoltással többek között a tápanyag-utánpótlást támogatjuk (nitrogénkötő és kálium, foszforfeltáró törzsekkel), mégpedig a kutatások szerint éppen a növény igényei szerint és a vegetáció végéig. A talajoltó készítményekben ugyanis olyan törzsek vannak, amelyek képesek nitrogént kötni, a káliumot és a foszfort pedig felvehetővé tenni a növények számára, de biztosítanak egyéb tápelemeket is, pl. vasat, cinket meg vitaminokat. A talajvizsgálatok szerint sok esetben akár 20–25 évre elegendő kálium és foszfor áll rendelkezésre, csak éppen kötött formában.

A talajszerkezetet pedig az exopoliszacharidot termelő baktériumokkal javíthatjuk. A poliszacharid nyálkaszerű anyag, mely az agg­regátumképződést segíti, vagyis a morzsalékos talaj kialakulását. Ezért tapasztalják a gazdák, hogy a pár éve talajoltott területeket könnyebb művelni, jobb a szerkezet és kevesebb gázolaj fogy. A jó szerkezetű talaj jobb víz- és hőháztartással rendelkezik, így a növények jobban viselik az aszály okozta stresszt.

A talaj- és növényegészség védelmére megannyi biológiai megoldás van. A talajoltó mikrobiológiai készítményekben vannak sziderofort termelő törzsek is. A kórokozók (patogén gombák) elszaporodásának visszaszorítására az úgynevezett sziderofor hatás működik. A sziderofor képes a vasiont megkötni és a növénynek átadni. A vasionok hiányában azonban a patogén gombák elterjedése gátolt. A kis csíranövényt a betegségektől a sziderofort termelő törzsek védik.

Őszi búzaŐszi búza

A talajoltó termékeket is alkalmazzuk a gyártó által javasolt technológia szerint. A baktériumtermékeket az adott dózisban és ajánlott vízmennyiséggel keverve permetezzük ki a talajra, majd lehetőleg rövid időn belül forgassuk be. Érdemes a műveletet a talajelőkészítéssel egy menetben végezni. A talajoltás az AÖP-ben szintén 2 pontot ér.

Ha a fentiek szerint alkalmazzuk a mikrobiológiai készítményeket a kalászosoknál, a következő eredményekkel számolhatunk:

  • gazdaságosabb termelés (műtrágya-megtakarítás),
  • jobb talajszerkezet, könnyebb művelhetőség,
  • magasabb termésátlag, jobb minőség,
  • nagyobb stressztűrés (hő- és szárazságstressz),
  • egészségesebb növényállomány, kiegyenlített termésátlag,
  • AÖP-támogatás.

Keresse a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetség Tagjainak megbízható, minőségi mikrobiológiai termékeit!

Szakmai együttműködő partnerek:

Magyar Talajtani Társaság

Magyar Mikrobiológiai Társaság Alapítványa

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?