Sok élelmiszerben ott van ez a fém: súlyos hatása lehet a szervezetre

agrarszektor.hu2024. augusztus 6. 08:16

Megjelent a Bizottság (EU) 2024/1987 rendelete (2024. július 30.) az (EU) 2023/915 rendeletnek az egyes élelmiszerekben előforduló nikkel felső határértékei tekintetében történő módosításáról. A Hatóság aktualizált kockázatértékelést fogadott el az élelmiszerekben és az ivóvízben található nikkelre vonatkozóan, amely szerint arra a következtetésre jutott, hogy a nikkel krónikus, illetve akut hatásokat is kiválthat.

Mivel kritikus krónikus hatásként vetélés is felléphet, ezért az emberi egészség magas szintű védelmének biztosítása érdekében felső határértéket kell megállapítani a nikkel élelmiszerekben való előfordulására, amelyre a Hatóság 13 μg/ttkg tolerálható napi bevitelt állapított meg - írja a NAK.

Tekintettel arra, hogy az ezen rendelet hatálya alá tartozó élelmiszerek némelyike hosszú felhasználhatósági időtartamú vagy hosszú felhasználhatósági idővel rendelkező termékekké dolgozható fel, lehetővé kell tenni, hogy azok az élelmiszerek, amelyeket e rendelet alkalmazásának kezdőnapja előtt jogszerűen hoztak forgalomba, továbbra is forgalomban maradhassanak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, élelmiszeripar, rendelet, élelmiszerbiztonság, nak, ivóvíz, fém,