A szuperkorai és igen korai kukoricahibridek (x)

PR2024. augusztus 7. 11:02

Nyilvánvalóvá vált, hogy komoly éghajlatváltozás zajlik, amelyet a statisztikai adatok pontosan igazolnak. Mivel az emberiség komolyan és mélyrehatóan erre nem válaszol, így a mezőgazdasági termelők óriási kihívással találják szembe magukat.

Szinte napi hírek jelennek meg a hőséghullámokról, aszályról, extrém meleg és hideg időszakokról. Ezekre lehetetlen felkészülni, de az alkalmazkodásra igen. A növények helyváltoztatásra képtelenek és tető sincs a fejük felett, így a nemesítésnek és az alkalmazott technológiának kell erre választ találnia.

A növényszelekciós munkának meghatározó szerepe van, de természetesen egyszerre mindenre nem lehet nemesíteni. A célok megfogalmazásának van nagy szerepe. Például lehet a koraiságra, vagy a szárazságtűrésre nemesíteni, amelynek eredményei már jól láthatóak.

Magyarország növénytermesztése egyoldalú, amely a kalászos-kukorica-napraforgó túlsúlyt jelenti a szántóföldi növénytermesztésben. Ezen rövid távon belül rendkívül nehéz változtatni. A termelők a költség és árak csapdájában vannak, hogy lehet ezen változtatni? Az inputok ára magas, a termények ára alacsony ahhoz képest, amilyen input áremelkedést megtapasztaltak az elmúlt időszakban.

Min lehet változtatni?

  • Korábbi vetés,
  • hideg- és hőstressztűrőbb hibridek,
  • korai virágzás és megtermékenyülés elérése szuperkorai vagy igen korai hibridekkel,
  • csökkentett hektáronkénti növényszám,
  • szárítási költség csökkentése vagy elhagyása.

A szuperkorai és igen korai hibrideknek természetesen kevesebb idejük van a termésképzésre. Az érésidővel kapcsolatos vizsgálatok pontosan megmutatják, a termőképesség a FAO-szám emelkedésével növekszik. Azonban az elmúlt időszakban megjelentek olyan szuperkorai hibridek, ahol ez a termőképességi kompromisszum már elfogadható. Ha biztonságosan és kisebb költséggel el lehet érni 7-8 tonna/ha termést, akkor nem kérdés, hogy az ilyen hibridek termesztésbe vonása komolyan megfontolandó a termelők számára. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak ilyen hibrideket kell termelni, hanem azt, hogy a hibridsorban helye van ezeknek.

Az előnyök több módon jelentkeznek. A vetőmag ára ma nem tartozik a legdrágább hibridek szortimentjébe. A virágzásuk zömében a kukoricabogár imágóinak megjelenése előtt lezajlik, emiatt az ellenük történő állománykezelésre általában nem kell költeni. A gyors vízleadás és korai érés miatt lehetőség van a szárítás nélküli betakarításra. Először lehet megjelenni a piacon friss takarmánykukoricával, amikor az ár még magasabb, mint amikor már a főszezon megkezdődik. Lehetőség adódik a biztonságos vetésváltásra, mivel még repce is vethető utána, de a kalászosok vetéséhez szükséges talajmunkákra bőven és megfelelő módon nyílik lehetőség.

A szuperkorai hibridek vethetők korán (6–8 °C talajhőmérsékletnél), normál vetésidőben és lehetőség van a megkésett vetésre, másodvetésre. Vetési kísérleteinkben a május 30-i vetések 6–8 tonna/ha szemtermést tudtak produkálni. Egy kukoricasilóra igényt tartó termelőnek egy másodvetés nagy előnyt jelenthet a biztonságos takarmány ellátása szempontjából.

Sokéves kisparcellás eredményeink vannak, amelyek igazolják e hibridek létjogosultságát a köztermesztésben. Nagyüzemi tapasztalat Magyarországon igazán még nincs, hiszen az első ilyen hibrideket nemrégen ismerték el, kerültek fel a magyar és így az uniós fajtalistára.

Kisparcellás eredmények Kisbábolnán, 2022-2023

A FÁK országokban ez a munka előbb kezdődött, így a Baltikumban, Lengyelországban, Oroszországban, Belorussziában és Ukrajnában már komoly tapasztalat áll rendelkezésre. Ezekben az országokban már több százezer hektáron folyik a termesztés, kiváló eredményekkel. Mind extenzív, mind intenzív körülmények között ezek a hibridek az élbolyban vannak. Ha valamit nagyon ki kell emelni, az a környezethez való kiváló alkalmazkodási képesség.

Van egy magyar közmondás: az ember sosem próféta a saját hazájában. Ma ezek a hibridek jelentős területen kerülnek elvetésre ezekben az országokban, amelyet ott is megelőz egy komoly állami vizsgálat (regisztráció).

Fotók: Takács Géza

Szerzők: Takács Géza és Goór Szilvia

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kukorica, bábolna, hibridek, éghajlatváltozás, hibridkukorica, magazin-2024-08,