Ezt sokan elrontják itthon: nagyot bukhat az a gazda, aki ezen próbál spórolni

agrarszektor.hu2024. augusztus 7. 09:42

Megfelelő mennyiségű az őszi kalászos vetőmag mennyisége a vetési szezon előtt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint. A szervezet az ágazati szereplők közreműködésével elindította a fémzárolt vetőmagok nagyobb arányú használatát ösztönző kampányát a mezőgazdasági gazdálkodók körében - tudtuk meg a Vetőmag Szövetség közleményéből.

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke kiemelte, hogy a sikeres mezőgazdasági termelés első és egyik legfontosabb lépése a vetőmag kiválasztása. A hazai szántóföldi gazdálkodás egyik legfontosabb kultúráit a kalászos növények jelentik. Elméletben mindenkinek, aki búzát vagy egyéb kalászosféléket termel, érdekében állna, hogy a garanciát jelentő minősített, fémzárolt vetőmagot vessen, jelenleg azonban évente átlagosan az elvetett vetőmagok között összesen mintegy 40%-ot teszi ki a fémzárolt vetőmagok aránya, ezzel hazánk lemaradásban van az európai átlaghoz képest - mutatott rá a szakember.

A Vetőmag Szövetség egyik fontos törekvése a fémzárolt kalászos vetőmagok felhasználási arányának növelése, ezért kampányt indítottunk a mezőgazdasági termelők körében. Azt szeretnénk minél inkább tudatosítani bennük, hogy a piacképes minőségi árualap előállításának, a nyomonkövethetőség biztosításának egyik, és nagyon fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata. A változó körülmények, éghajlati anomáliák között csak a nemesítés során elért hozamnövekedést, kiszélesített ellenállóképességet, és az egyre jobb, illetve speciális minőségű fajták nyújtotta előnyöket csak a fémzárolt vetőmag vetésével használhatják ki a visszavetett magokkal szemben a gazdálkodók

- hangsúlyozta Takács Géza.

Mint Perczel Péter, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Kalászos és Nagymagvú Hüvelyes Szekcióbizottságának elnöke elmondta: a szervezet minden évben széleskörű felmérést végez az őszi vetési szezon előtt a tagság körében, és törvény adta lehetőségeit kihasználva tájékoztató árat állapít meg. A szövetség a piaci körülményeket figyelembe véve az őszi búza tekintetében nettó 161 ezer, az őszi árpa esetén pedig 150 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a II. szaporulati fokú vetőmagokra. Ez az összeg zsákban, gombaölő-szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.

A szekcióbizottság elnöke kifejtette: a szaporítóterületekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos adatokat is figyelembe véve az őszi kalászosok vetőmagja várhatóan fedezni fogja az igényeket. Az őszi búzában a kismértékű vetőmagszaporító terület csökkenés ellenére a kalkulált elérhető vetőmag mennyiség az áthozott készletekkel együtt biztosíthatja a tavalyi felújítási szintet. Őszi árpa esetében a tavalyi kiugró rekordméretű szaporítóterület nagysága idén a többéves átlag szintjére csökkent vissza, de így is a fémzárolt vetőmag iránti igények biztonsággal kielégíthetőek. Hasonló vetőmagszaporító-terület csökkenés volt a tritikálé esetében is, de az átlagos felújítási szinthez elegendő vetőmag kerülhet betakarításra.

A szakember a 2023/24-as vetőmag-előállító szezon legfontosabb tapasztalatait összefoglalva elmondta: a vetéstől kezdődően szinte a betakarításig nagy különbség alakult ki a dunántúli és alföldi legfontosabb búzatermő területek csapadékmennyiségeiben. A dunántúli területek vetése sok esetben csúszott a csapadékos időjárás miatt. Minden bizonnyal kevesebb búza került elvetésre a tervezetthez képest, illetve adott területeken közel sem optimális időben és körülmények között került földbe tavaly a vetőmag. Majd a kelést követően a túlzott mennyiségű csapadék okozott víznyomást. A 2024-es naptári év megkezdésével a keleti országrész téli és tavaszi csapadék összegei a sokéves átlagok alatt maradtak. Az áprilisban majd májusban érkező csapadék még ahhoz időben érkezett, hogy a termés mennyisége valószínűleg nem marad el jelentősen a sokéves átlagtól. Amíg az árutermesztésben keletkezett áru minősége (elsősorban fehérje és hektoliter tömeg) gyenge, addig a vetőmagtételek minősége várhatóan nem befolyásolja az elérhetőséget.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
vetőmag, vetőmag-szövetség-szakmaközi-szervezet-és-terméktanács, fémzárolt, fémzárolt-vetőmag, kalászos, vetőmag-szövetség, vetőmag-előállítás, vetőmag-ellátás, fémzárolt vetőmag, őszi búza, őszi árpa, őszi kalászos,