Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.07. szerda

agrarszektor.hu2024. augusztus 7. 07:45

Napos idő várható kevés felhővel - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.08.07.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.08.07.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.08.07.) napon.

2024.08.07. szerda: Napos idő várható kevés felhővel. Csapadék késő estig nem valószínű, majd a nyugati határt elérhetik záporok, zivatarok. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között alakul. Késő estére 17 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli szervezetünket.

A következő napon várható időjárás

2024.08.08 csütörtök: Gomoly- és időszakosan akár vastagabb fátyolfelhők zavarják a napsütést. Helyenként - kelet, délkelet felé haladva egyre kisebb eséllyel - valószínű zápor, zivatar. Megélénkül az északnyugati szél, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Délutánra többnyire 29 és 35 fok közé emelkedik a hőmérséklet, délkeleten lesz a legmelegebb.

Friss híreink:

Több év, mire megtérül, de a magyar gazdák is belátták, enélkül nem megy

A klímaváltozás egyre súlyosabbá váló hatásai világszerte jelentős kihívásokat jelentenek a mezőgazdasági termelés számára, hiszen az időjárási minták változásai, a szélsőséges események gyakoriságának növekedése és a lassan már évente jelentkező, száraz, aszályos időszakok mind-mind olyan problémának számítanak, amelyekre nagyon gyorsan kellene komplex választ találni. A megoldásnak részét képezi a precíziós technológiák használata és alkalmazása, a vetésszerkezet átalakítása, az új növények bevezetése a termelésbe, de ide tartozik az öntözés alá vont területek nagyságának növelése is, amely jobb és rosszabb időszakokban is egyfajta biztosítékot nyújtanának a gazdáknak. Az Agrárszektor által megkérdezett termelők mind elismerték az öntözés, öntözésfejlesztés fontosságát, és nem volt egy se, aki ne gondolkodna ebben az irányban, ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a jelenlegi piaci környezet, a beruházás magas költségei, az esetleges jogi és technológiai problémák és a hosszú megtérülési időtartam miatt nehéz megtervezni és kivitelezni egy ilyen léptékű fejlesztést.

Gyakran iszol tejet? A szakértő elárulta, mi az, amit mindenképp tudnod kell

Napjainkban egyre szélesebb körben elterjedt mondhatni trend, az állati eredetű tejek mellőzése, vagy elhagyása, így egyre nagyobb teret kapnak az alternatív, növényi italok, melyeket a köznyelvben leginkább növényi tejként emlegetünk. Sokan a tej valamely összetevőjére való érzékenység miatt fogyasztják ezeket a termékeket, de egyre többen környezetvédelemi okokból, valamint az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében választják az alternatívákat. De vajon milyen hatással vannak az egészségünkre? 

Itt a csúf igazság a magyar kukoricáról: óriásit bukhat idén rengeteg gazda

2022-ig úgy látszott, semmi sem tudja megrendíteni a kukoricatermesztés pozícióját Magyarországon, ám a történelmi aszály, a rekordalacsony termés és a kezdeti magas terményárakat letörő, az országba beáramló ukrán import jókora pofont adott a magyar gazdáknak. 2023-ban az előző év tapasztalatai miatt lecsökkent a kukorica termőterülete itthon, az alacsony terményárak és a megnövekedett termelési költségek ismét a gazdák ellen dolgoztak. Idén - a hektikus időjárás ellenére - június közepéig, végéig úgy festett, kivételesen akár jó éve is lehet a hazai kukoricatermesztőknek, az ezt követően az országba berobbani forró, száraz és aszályos időjárás azonban ismét letörte a termesztők reményeit. Mostanra azonban már ott tartunk, hogy legalább 20-30 százalékos termésveszteség lehet idén a kukoricánál, feltéve, hogy a betakarításig már nem jön újabb szélsőséges időjárás. De vajon hogyan látják a helyzetüket a kukorica termesztésével foglalkozó gazdák? Mekkora terméskieséssel számolnak, mit tudnak kezdeni az aszály által tönkretett terméssel? Az Agrárszektor ennek járt utána.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Néhány luxustelepülésen összpontosul az ország vagyona: tömegek nyomorognak a falvakban

Az idei évben is részletesen elemeztük a magyarországi települések közötti jövedelmi különbségeket. A vizsgálat során kiderült, hogy a jövedelmek jelentős része néhány településre koncentrálódik: Telkiben az egy főre jutó SZJA adóalapot képező jövedelem 4 017 076 forint, míg Tornakápolnán 5 881 661 forint volt. A vizsgált adatok alapján a települések 54%-án az egy főre jutó bruttó jövedelem 1 millió és 2 millió forint között mozog, ugyanakkor 4%-ukban meghaladja a 3 millió forintot. A legszegényebb települések száma eléri a 247-et, ahol az egy főre jutó éves jövedelem 1 millió forint alatt van. Az elemzés bemutatja a településtípusok közötti jövedelmi különbségeket is, kiemelve, hogy Budapest és a nagyvárosok jóval magasabb átlagjövedelmet biztosítanak, míg a vidéki területeken az átlagjövedelem jelentősen alacsonyabb.

Megszólalt a Magyar Posta: ezért zártak be valójában több tucat postahivatalt vidéken

Óriási felháborodást váltott ki múlt héten az a hír, mely szerint augusztus elsejei hatállyal országszerte megközelítőleg 100 postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A lépés következményeként számos postai dolgozó veszítheti el a munkáját. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke lapunk megkeresésére most elmondta, hogy milyen segítséget kaphatnak a munkájukat elvesztett dolgozók a Postától a továbbiakban. Mint ahogy arról a lapunk is beszámolt dolgozói becslések szerint mintegy 90–100 postahivatal zárt be országszerte. Jellemzően az 1500 főnél kisebb lakosságú településeken került lakat a hivatalokra. Lapunknak sikerült elérnie a Magyar Posta Zrt. Kommunikációs Osztályát is, aki a HelloVidék megkeresésére elárulta miért döntöttek a tömeges bezárásokról.  

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,