Lecsapott a Nébih a magyar fuvarozókra: nem is hinnéd, miket találtak

agrarszektor.hu2024. augusztus 7. 18:31

A nyári szezonális ellenőrzésekhez is kapcsolhatóan a vármegyei, valamint a járási szakemberek retrospektív, azaz visszatekintő ellenőrzéseket végeznek a hosszútávra (8 óránál hosszabb útra) indított kérődző- és sertésszállítmányok esetében. Ennek során júniusban 12 vármegyében 80 szállítmány dokumentumainak elemzésére került sor. Az ellenőrök az előírt hőmérsékleti tartomány átlépését a szállítmányok csaknem negyedénél állapították meg, adminisztrációs hiányosságokból a korábbiak évekhez képest kevesebb volt.

Az ellenőrzések a vonatkozó jogszabályban (11/2005 EU rendelet) meghatározott, állatvédelmi és állatjóléti szempontból legkritikusabb tényezőkre: a hőmérsékleti tartományok, valamint a szállítási és pihentetési idők betartására fókuszálnak - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A vizsgálati adatok alapján a szállítási idők a legtöbb esetben megfeleltek a követelményeknek, az előírt hőmérsékleti tartomány átlépésére azonban mintegy 20 esetben került sor. A júniusi ellenőrzések alkalmával mindössze néhány szállítmánynál fordult elő az a korábban gyakori probléma, hogy a szállítmányozók nem küldték meg a hatóságok számára az ellenőrzéshez szükséges termoregulációs és GPS adatokat. A feltárt hiányosságok, valamint jogszabálysértések miatt az illetékes hatóságok az érintett szállítmányozókkal szemben megtették a szükséges intézkedéseket.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élőállat, ellenőrzések, élő-állat, hiányosság, hőmérséklet, hatósági-eljárás, hatósági-ellenőrzés, szállítás, dokumentáció, élőállat-szállítás, nyári,