Változás jöhet a földeken itthon: ezt augusztus 16-ig intézhetik el a magyarok

agrarszektor.hu2024. augusztus 7. 13:59

Megkezdődött a mezőgazdasági üzemeken belüli öntözésfejlesztési és vízfelhasználás hatékonyság javító beruházások támogatására irányuló új pályázati kiírások társadalmi egyeztetése, azokról 2024. augusztus 16-ig bárki elmondhatja véleményét. A felhívás a Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve alapján kerül meghirdetésre.

Az Agrárminisztérium kiemelt területként kezeli az öntözéses gazdálkodás fejlesztését, cél, hogy minél több gazdálkodó döntsön a biztonságos termelést megalapozó beruházások megvalósítása mellett. A most véleményezhető támogatási konstrukciók a mezőgazdasági termelők számára kínálnak pályázási lehetőségét, többek között a víztakarékos öntözési technológiák bevezetése, az öntözőrendszerek vízfelhasználásának optimalizálása, a víztakarékos öntözési infrastruktúra és a kapcsolódó műtárgyak korszerűsítése, bővítése és rekonstrukciója, valamint az új öntözővíz-szolgáltató művek és rendszerek létrehozása kapcsán.

Újdonság, hogy több más mezőgazdasági területhez hasonlóan itt is két külön felhívás lesz elérhető a nagyobb, komplex projektek és a kisebb gazdálkodók kisebb léptékű öntözésfejlesztési beruházásai számára. Fontos, hogy a felhívások tartalma a Vidékfejlesztési Program korábbi előírásaihoz képest több ponton változott, az időközben megváltozott uniós szabályokat, illetve az Európai Bizottság által a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv elfogadásának feltételéül szabott néhány előírást kötelezően figyelembe véve.

A pályázati felhívások előkészítése széleskörű szakmai egyeztetés keretében zajlott, most pedig bárki elmondhatja véleményét az „Öntözésfejlesztési és vízfelhasználás hatékonyságát javító mezőgazdasági üzemen belüli komplex beruházások támogatása”, valamint az „Öntözésfejlesztési és vízfelhasználás hatékonyságát javító mezőgazdasági üzemen belüli beruházások támogatása” című pályázati felhívások tervezeteiről. Az anyagok megtekinthetők az Agrárminisztérium KAP-tematikus oldalán a társadalmasításra kerülő anyagok között, az alábbi linken.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, vízgazdálkodás, öntözés, öntözésfejlesztés, pályázati-felhívás, beruházások, kiírás, agrárminisztérium, vélemény,