Ijesztő hírek érkeztek a Velencei-tóról: ezt jó, ha minden horgász tudja

agrarszektor.hu2024. augusztus 8. 12:34

A Velencei-tó vízállása 120 centiméter alá esett, ez pedig már a pecások számára is aggasztó. Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője szerint júliusban egyáltalán nem volt csapadék és egyelőre nem várható változás augusztusban sem, ezért folyamatosan csökkent a Velencei-tó vízállása, bár a szint még elfogadható.

Pálinkás Imre a feol.hu-nak megerősítette, hogy a tavaly elhelyezett okosbója nagyon sokat segít abban, hogy nyomon lehessen követni a vízben végbemenő folyamatokat. Különösen fontos, hogy az oxigénkoncentráció szintjéről a nap 24 órájában óránként érkeznek az adatok. Kedden kora délután az okosbója adatai alapján 23,8 és 24,9 fok között mozgott a tó vizének hőmérséklete, amely optimálisnak mondható az évszakhoz képest, rendben lévőnek látszottak az oxigénadatok is. A vízállás viszont már negatív irányban túl van a 120-as lélektani határon, hiszen 118-119 centimétert mutat.

Esély sincs arra, hogy víz kerüljön a tóba csapadék nélkül, hiszen a két víztározó zsilipje átfolyósra van állítva. Ha továbbra is marad az aszály, a vízállás további csökkenése várható, és nagyjából szeptember végére beáll a minimum érték. Talán az augusztus nem olyan lesz, mint amilyen a július volt, talán legalább annyi csapadékunk lesz, mint júniusban. Reménykedünk és készenlétben vagyunk

- vélekedett a szakember.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
vízgazdálkodás, vízhasználat, víz, horgászat, vízügy, vízszint, vízkészlet, nak, horgász, velencei-tó, vízállás,