Itt a friss előrejelzés a magyar földekről: nem festenek jól ezek a növények

agrarszektor.hu2024. augusztus 8. 17:32

Hetek óta egyre fokozódik az aszály Magyarország nagyobb részén, a kukorica és napraforgó állományok egyre többfelé kényszerérésben vannak és száradásnak indultak. Bár égető szükség lenne az esőre, sokfelé már egy kiadós csapadék sem segítene az állományokon. Az elkövetkezendő napok sem ígérnek területi átlagban számottevő csapadékot, csak ma és holnap várhatók még elszórt záporok, zivatarok. A hét végétől pedig a jövő hét második feléig ismét száraz és egyre melegebb idő lesz.

A múlt héten nagyobb részt száraz időjárás volt a jellemző, bár több gyenge időjárási front is érkezett fölénk. Ezek azonban csak kis területre, délnyugatra, nyugatra és északkeletre hoztak számottevő csapadékot, helyenként 20-30 mm-t, az ország jelentős része viszont szinte teljesen szárazon maradt. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege országszerte jelentősen elmarad az átlagostól, többnyire 20-70 mm-es a hiány. A 90 napos összeg csak kis foltokban mutat többletet, a jellemző ezen az időtávon is a hiány, mely az ország középső részén a 120 mm-t is eléri. A talaj felső fél méteres rétege csak északkeleten és délnyugaton tartalmaz helyenként kielégítő mennyiségű nedvességet, hazánk túlnyomó részén rendkívül száraz. A fél méternél, különösen az egy méternél mélyebb talajrétegben vannak még nedvességtartalékok, de ez is egyre kevesebb. A nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszály az ország nagyobb részén tovább fokozódott az elmúlt egy hét során. A hőmérséklet csúcsértéke augusztus első napján még sokfelé 35 Celsius fok fölött alakult, majd egy hidegfront mögött tartósabb nyugatias áramlás alakult ki, és a maximumok is 30 fok közelébe mérséklődtek - derül ki a HungaroMet agrometerológiai előrejelzéséből. 

A vegetáció bő két héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó elvirágzott, a citromérés fenológiai fázisában van, és a kukorica is egyre többfelé szárad, elkezdődött az érés folyamata. Bár égető szükség lenne az esőre, sokfelé már egy kiadós csapadék sem segítene az állományokon. A virágzás és a szemképződés fázisában sajnos még az átlagos csapadékmennyiséget sem kapták meg, a tartós aszály és hőség miatt az öntözés nélküli állományokban igen gyenge termésátlagok várhatók. Az elmúlt egy hétben sokfelé és többször is, de többnyire csak egy-egy fél napra voltak vizesek a növényállományok, a levélnedvesség időtartama főleg pénteken és szombaton haladta meg a tíz órát. A párás időszakok hossza, mely a harmatos időtartamot jellemzi, alacsonyan alakult, így a gombás megbetegedések kialakulásának a jobbára száraz idő nem kedvezett.

Az elkövetkezendő napokban is nagyrészt száraz, ismét egyre melegebb időre van kilátás. Ma és holnap még kialakulhatnak záporok, zivatarok, szombattól azonban a jövő hét második feléig már nagyon kicsi a csapadék esélye. Területi átlagban nem várható számottevő mennyiségű eső a következő 6-8 nap során, így összességében az ország nagyobb részén tovább szárad a talaj, és az aszály súlyosbodása várható. A hőmérséklet csúcsértéke kezdetben még 30 fok körül alakul, de szombattól a déli területeken akár már 35 fok közelébe, a jövő héten pedig a fölé emelkedik.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
aszály, szárazság, hiány, száraz-időjárás, száraz, ország,