Ebbe megéri belevágni: sok már csak így ültetnek növényt Magyarországon

Ebbe megéri belevágni: sok már csak így ültetnek növényt Magyarországon

Ruda Bettina
Az ökológiai gazdálkodás egy olyan gazdálkodási forma, amely biológiai ciklusokon, szerves trágyázáson, illetve biológiai növényvédelmen alapszik, kerülve a szintetikusan előállított tápanyagutánpótló szerek használatát és - kevés kivétellel - a kémiai növényvédőszerek alkalmazását. Az ökológiai termelés egyre nagyobb teret kap világszerte, mert ez a szemlélet a környezet és az ember közötti biológiai rendszer hosszú távú egyensúlyának megőrzését tartja szem előtt.

Az IFOAM (Ökológiai Gazdálkodók Nemzetközi Szövetsége) adatai szerint, 2022-ben a ökológiai területek fele Ausztráliában és az óceániai szigetvilágban található, a Földön az összes öko terület pedig közel 96,4 millió hektárt tesz ki. Európában nagyságrendileg 18,5 millió hektáron folyik ökológiai gazdálkodás. Magyarországon az ökológiai gazdálkodásba vont területek folyamatosan növekednek. Magyarországi viszonylatban is 2022-es adatok érhetőek el, eszerint összesen 320 ezer hektár áll ellenőrzés alatt, ebből 121 ezer hektár a szántóföld, 21 ezer hektár az állandó kultúra, és a fennmaradó körülbelül 178 ezer hektár pedig gyep.

Ökológiai gazdálkodásra való átállás

Igazából bármelyik gazdaságot át lehet állítani ökológiai gazdálkodásra

- fogalmazott Allacherné Szépkuthy Katalin, az Ökológiai Mezőgazdasági Intézet (ÖMKi) vezető szaktanácsadója az Agrárszektornak. Hozzátette: a „hagyományos” konvencionális termeléshez képest jelentős különbség az, hogy az ökológiai gazdálkodásban mezőgazdasági inputok köre korlátozva van. A talaj termékenységét többéves vetésforgóval kell biztosítani, amely pillangós növényeket is tartalmaz. Ha szükséges - például egy intenzívebb tápanyagigényes kertészeti kultúra esetén - külső tápanyagforrások is használhatók. Növényvédő szerek tekintetében a jól ismert, réz és kén hatóanyagú gombaölőszerek mellett több hatóanyag és sok, ezekből Magyarországon engedéllyel rendelkező termék van , melyet az ökológiai gazdálkodók használhatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek nagy része biológiai növényvédő szer, vírusok, baktériumok, gombák, vagy növényi olajok. A Nébih illetve az öko tanúsító szervezetek honlapján az ökológiai gazdálkodásban használható, Magyarországon engedélyezett növényvédő szerekről és termésnövelő anyagokról a szükséges információ megtalálható. Allacherné Szépkuthy Katalin lapunknak elmondta, hogy a kisebb gazdaságok esetén inkább a teljes átállás, nagyobbaknál a részleges átállás a jellemző, de a nagyobb területeken, azaz 150-300 ha felett gazdálkodók közel harmada is valamennyi területét átállítja.

Ellenőrzések

Ha valaki ökológiai gazdálkodásba szeretne belevágni, és ökoterméket szeretne forgalomba hozni, mindenképpen be kell jelentkeznie az ellenőrzési rendszerbe. Hazánkban két tanúsító szervezet a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Bio Garancia Kft. jogosult ökotermelők ellenőrzésére és tanúsítására. Az ellenőrzés folyamatalapú, tehát a gazdaságban a termeléshez, tároláshoz, feldolgozáshoz kapcsolódó folyamatok helyszíni és dokumentáció alapú auditján alapul, de kockázatértékelés alapján, a termékekből is vesznek mintát további vizsgálatokra. A szakértő felhívta a figyelmet a növényvédő szer-maradék vizsgálatokból levonható tanulságokra:

Azt látom, hogy a konvencionális termelőknek nincsen veszélyérzetük azzal kapcsolatban, hogy milyen növényvédő szereket használhatnak, vagy használtak a múltban.

- közölte Allacherné Szépkuthy Katalin. 

Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy az ökotermékekben nagyon ritkán fordul elő növényvédő szermaradék. A fogyasztók elé kerülő termékeket a kereskedelmi- és a feldolgozási folyamat során a gazdasági szereplők és a hatósági szereplők több alkalommal vizsgálják. Minden esetet, amelyben ökotermékben növényvédő szer maradék mutatható ki, elemezni kell, mi volt a forrás: szándékos használat, emberi mulasztás, nem megfelelő takarítás, keresztszennyeződés, áruhamisítás. Természetesen az érintett tétel ökotermékként nem kerülhet forgalomba, de elgondolkodtató, hogy hogyan viselkedik a környezetünkben egy-egy konvencionális gazdálkodásban gyakran használt növényvédő szer, ha olyan termékben is ki lehet mutatni, amely termesztése során bizonyosan nem használták.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hazai öko-piac

A boltok polcain egyre több ökológiai termékkel találkozhatunk. Észrevehetjük, hogy ezek a termékek általában valamivel drágábbak, mint a hagyományos, konvencionális társaik. Ez azzal magyarázható, hogy az ökológiai gazdálkodásban a terméshozamok alacsonyabbak, és bár a beltartalmi értékeik (pl. szénhidrát- és fehérjetartalom) tekintetében nem mutatható ki szignifikáns különbség a nem öko élelmiszerekhez képest, de az egészségre pozitív hatást gyakorló másodlagos anyagcsere vegyületek koncentrációja jellemzően magasabb.

Allacherné Szépkuthy Katalin az Agrárszektornak elárulta, hogy az ökológiai- termékek piaci részesedéséről eddig még nem voltak hiteles adatok, azonban az ÖMKi még nem publikált adatai alapján elmondható, hogy az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalmának közel 0,75-1 százalékát az ökológiai-termékek teszik ki. Az is jól látható a kutatásból, hogy a mért forgalom legnagyobb részét, csaknem 40 százalékát a csecsemőknek vagy kisgyermekeknek szánt bébiételek teszik ki - de ez az a termékkör, amely a legpontosabban van mérve.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az összes terméket és értékesítési csatornát azonban még nem fedi le a felmérés. Nincs információnk a termelői piacokról és a termelőktől közvetlenül a fogyasztókhoz kerülő termékek mennyiségéről, értékéről, a webshopokban értékesített mennyiségekről, és a nem a nagy láncokhoz tartozó kiskereskedelmi egységek forgalmáról. A szakértő szerint ugyanakkor már a szántóföldi növénytermesztést folytató gazdálkodók is igyekeznek a rövidebb ellátási láncban gondolkodni, annak érdekében, hogy termékeiket a legoptimálisabb módon és áron tudják eladni, malmot, webshopot üzemeltetnek.

Miért érdemes ökológiai gazdálkodásba fogni?

Napjainkban az ökológiai gazdálkodás egész Európában növekvő tendenciát mutat, nincs ez másképp hazánkban sem. A hazai ökológiai gazdálkodási támogatások stabilak, és igen nagy jelentőséggel bírnak, az ökológiai termékek iránti kereslet pedig egyre nagyobb. Az ágazat termelési költségei alacsonyabbak, hiszen nem használnak drága műtrágyát és növényvédő szert. Ugyan alacsonyabb a terméshozam, de az is igaz, hogy több marad a gazdálkodónál - fejtette ki Szépkuthy Katalin. Hozzátette, hogy a témával kapcsolatban is indítottak felmérést, így jövőre már gazdáktól származó adatok alapján tudnak költség-haszon elemzéseket végezni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?