Fontos hírt kaptak a családi gazdaságok: ez sok magyart érinthet

agrarszektor.hu2024. augusztus 9. 17:28

Új pályázati felhívások segítik az állattartókat és az élelmiszer előállító gazdaságokat - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a XXII. Tarka Fesztivál keretében megrendezett, XXVI. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozás - országos agrárfórum rendezvényén Bonyhádon.

Az államtitkár kiemelte, a kisebb és a nagyobb üzemek számára is új pályázati felhívások jelennek meg, ebben éppúgy támogatják a nagyobb, komplex beruházásokat, mint a kisebb léptékű fejlesztéseket - írja közleményében az Agrárminisztérium. Hozzátette, a megváltozott fogyasztói igények tükrében kiemelkedő lehetőség ez a kisebb, családi állattartó gazdaságok számára is, hiszen a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének feltételrendszeréhez igazodva fejlesztéseikhez biztosítékmentes előleg is rendelkezésükre áll. Emellett a kamatköltségekhez is igényelhető támogatás. Nem szükséges építéssel járó beruházást tervezni, a támogatás eszközbeszerzésre is felhasználható - tette hozzá.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, a hazai tejtermelés volumene évek óta növekszik, köszönhető ez a hatékonyság növelő beruházásoknak és a tenyésztésszervezésnek, a tenyésztő szervezetek kiemelkedő munkájának. Tenyésztésszervezési támogatás jogcímen 2023-ban 1,9 milliárd forintot kaptak az állattartók, ebből a szarvasmarha-ágazat 900 millió forintot - tette hozzá az államtitkár.  Újdonság a KAP új pályázati rendszerében az a magyar kezdeményezés is, melynek köszönhetően új jogcímeken is igényelhető állatjóléti támogatás. A húshasznú szarvasmarhatartóktól 2024-ben 1479 kérelem érkezett be erre a jogcímre - húzta alá Feldman Zsolt.

A Magyartarka kettős hasznosítású fajta, népszerű a hazai állattartók körében. A kisgazdaságoknak kiemelt szerepük van a tejtermékek, sajtok, kistermelői élelmiszerek előállításában. Nekik nagy lehetőség a most megjelenő, kis léptékű, élelmiszer feldolgozást segítő pályázati felhívás - emelte ki Feldman Zsolt. Amíg 2010-ben a magyar lakosság sajtból és túróból 5,5 kilogrammot fogyasztott éves alapon, addig 2020-ban ez az arány már 8,9 kilogrammra emelkedett - mutatják a statisztikák. Feldman Zsolt hozzátette, a támogatások fontos célja az is, hogy ezt a növekvő fogyasztói igényt hogyan tudjuk a jövőben magyar állatállományból kielégíteni.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, szarvasmarha, beruházás, élelmiszer, pályázat, marha, kistermelő, állattartás, családi-gazdaság, közös-agrárpolitika, állattartó, állatállomány, magyartarka,