Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.09. péntek

agrarszektor.hu2024. augusztus 9. 07:45

A felhőzet csökkenését követően a néhol erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.08.09.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.08.09.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.08.09.) napon.

2024.08.09. péntek: A felhőzet csökkenését követően a néhol erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható. Helyenként - főként az északkeleti harmadban, de ott is egyre csökkenő eséllyel - fordulhat elő zápor, néhol zivatar. Nagy területen megélénkül az északnyugati, északi szél.A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között alakul. Késő estére 18 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hideg fronthatás terheli az arra érzékenyeket. A fejfájás, migrén mellett a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, tartós álmosságérzés jelentkezhet. Ízületi fájdalmak, reumatikus panaszok, a felső légúti megbetegedések is gyakrabban léphetnek fel.

A következő napon várható időjárás

2024.08.10 szombat: Gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél helyenként megélénkül.Délutánra 29 és 35 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Ebbe megéri belevágni: sok már csak így ültetnek növényt Magyarországon

Az ökológiai gazdálkodás egy olyan gazdálkodási forma, amely biológiai ciklusokon, szerves trágyázáson, illetve biológiai növényvédelmen alapszik, kerülve a szintetikusan előállított tápanyagutánpótló szerek használatát és - kevés kivétellel - a kémiai növényvédőszerek alkalmazását. Az ökológiai termelés egyre nagyobb teret kap világszerte, mert ez a szemlélet a környezet és az ember közötti biológiai rendszer hosszú távú egyensúlyának megőrzését tartja szem előtt.

Most dől el a magyar bor sorsa

Az idei év szélsőséges időjárása alaposan feladta a leckét a borászatoknak is, ráadásul a hatások merőben eltérőek az egyes borvidékeken. Míg az idén kivételesen aszályos Szekszárdon egy augusztus végi nagyobb esőt remélnek, amely még sokat tudna segíteni az évjáraton, az Egri borvidéken már elég volt a csapadékból és inkább napsütéses, meleg napokat-heteket szeretnének látni. A rekordmeleg nyár miatt korábban kell szüretelni is idén, vagyis sok idő már nincs a jelenlegi helyzet szépítésére. Az embertpróbáló nyarakat a szőlő alapvetően jól viseli, különösen az idősebb, kiterjedtebb gyökérzettel rendelkező telepítések, de hektikus csapadékeloszlás így is nehezen kezelhető. Ráadásul olyan félelmek is vannak, hogy az extrém hőösszeg miatt a jövőben Magyarország éghajlata már nem lesz ideális a fehérborok termesztéséhez.

Eddig bírták a magyar termelők: sokaknak ez lehet az utolsó szezonja

„Ez az utolsó szezon, hogy szenvedek” - ezzel a címmel tett ki posztot egy termelő az egyik kertészeti témájú Facebook-csoportban, és igen sok komment érkezett alá. Nem csoda: a statisztikák alapján hazánkban egyre többen hagyják abba a kertészeti termelést (is), melyek okai széles körben ismertek. E problémára próbálnak megoldásokat találni az agrár-szakigazgatásban, de ezek hatékonyságát eddig a statisztikák egyelőre még nem igazolták vissza.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Rághatják a körmüket a hitelesek, befektetők: köhög a magyar gazdaság, a gázra vagy a fékre lép az MNB?

A vártnál rosszabb inflációs számok és a várakozásokat szintén alulmúló GDP-adatok érkeztek az elmúlt napokban - kérdés, hogy mindezek mennyiben befolyásolják az MNB kamatpolitikáját. És akkor még a tőzsdereccsenésről nem is beszéltünk. Szakértőkkel jártuk körbe, milyen helyzetben készülhetünk az augusztus 27-i kamatdöntő ülésre. Árokszállási Zoltán, az MBH Bank Elemzési Centrumának igazgatója szerint jó pozicióba hozhatják az MNB-t a nemzetközi kamatvárakozások, van esély az újabb kamatcsökkentésre. A GKI Gazdaságkutató szerint a 6,75%-os alapkamat az új inflációs adatok tükrében is magasnak számít, van még tér a vágásra, különösen a gyengélkedő GDP (és ipari teljesítmény) tükrében. Nem volt ilyen optimista Jobbágy Sándor, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető makrogazdasági elemzője, aki kifejtette: már jelenleg is a határán lehetünk annak a pontnak, amikor nem folytatódhat tovább kamatvágási ciklus. Szerinte előfordulhat, hogy nem lesz több csökkentés, marad a mostani szinten a jegybanki alapkamat 2024-ben. A Bankmonitor szerint nagyobb most az esély arra, hogy a jegybank óvatos megközelítést alkalmaz, könnyen elképzelhető, hogy a következő kamatdöntésnél az alapkamat változatlan szinten marad.

Minden magyar kertben megterem ez az igazi superfood: így fogyókúrázhatsz vele nyáron, fillérekből

A világ legősibb kultúrnövényei közé tartozik, sokáig mellőzték, aztán robbanásszerű erővel tört be a köztudatba a cukkini, amit manapság már jóformán bármelyik magyar háztáji kiskertben megtalálhatunk. Nem véletlenül tartjuk valódi superfoodnak: a cukkini nem csak egészséges vitaminforrás, hanem a nyári fogyókúra egyik alappillére is, így hát, ha a szeretnénk megszabadulni néhány felesleges kilótól, mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,