Óriási ellenőrzést tartottak Magyarországon: sok horgász csúnyán lebukott

agrarszektor.hu2024. augusztus 9. 16:36

Június 28-29. között Baranya vármegye déli részén, az országhatár közelében tartott közös horgászati ellenőrzést a Nébih Állami Halőri Szolgálata és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata. A hatósági vizsgálatok összességében pozitív eredményekkel zárultak: az ellenőrzött 47 horgászból mindössze 4 fő esetében állapítottak meg halvédelmi jogsértést a szakemberek.

A június végi horgászati ellenőrzés a Belső-és Külső Béda holtágakat érintette. Az akció során 47 horgászt ellenőriztek: közülük 4 fő esetében rögzítettek halvédelmi jogsértést a felügyelők. A jellemző szabálytalanságok között a zsákmányul ejtett halak fogási naplóba való rögzítésének elmulasztása, valamint a megengedettnél több horgászkészség használata említhető - írja a Nébih.

Jogosulatlan horgászatnak, halászatnak minősül az is, ha valakinek a szükséges engedélye megvan, de a fogási naplót nem vezeti. Fontos továbbá, hogy a hal mindaddig a magyar állam tulajdona, míg a jogszerű kifogás után a horgász nem írja be azt a fogási naplójába. Az adatrögzítés elmulasztására nem lehet magyarázat, hogy „olyan kicsi volt, hogy nem tudta eldönteni, be kell-e írni”, ahogy közúti ellenőrzés során az sem, hogy a horgász „csak át akart költözni egy másik helyre”. Mindkét kifogásra akadt példa az ellenőrök munkája során, a Baranya vármegyei akció alkalmával is.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
hal, engedély, horgászat, ellenőrzés, jogszabály, fogási-napló, horgász, holtág, halfogás, halőr, halvédelem,