Rengeteg élelmiszer kerül a szemétbe: miért dobják ki ennyien az ételt?

agrarszektor.hu2024. augusztus 9. 10:32

A világ népességének növekedése, a klímaváltozás, a Covid világjárvány és a szomszédban dúló háború gazdasági hatásainak következményeképpen egyre nő a világban az éhezők száma. Korunk egyik legnagyobb társadalmi kihívása az emberiség megfelelő mennyiségű, egészséges és tápláló élelmiszerrel való ellátása, valamint az élelmiszerpazarlás megfékezése, melyhez a mezőgazdasági szereplők is hozzá tudnak járulni.

Az ENSZ 2023-as jelentése szerint az elkövetkező évtizedekben a világ népessége várhatóan tovább fog nőni, bár fokozatosan lassuló ütemben. A nemzetközi szervezet előrejelzései szerint a világ népessége a 2080-as évekre 10,4 milliárd főre emelkedhet, majd stabilizálódhat, vagy fokozatos csökkenésnek indulhat. Ezzel egyidőben a FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO által közösen kiadott 2024-es jelentés szerint 2023-ban 713-757 millió ember, azaz a világ népességének 8,9, illetve 9,4 százaléka éhezhetett. A középső értéket (733 millió) figyelembe véve ez mintegy 152 millióval több ember, mint 2019-ben. E két jelentés adatait figyelembe véve, egyértelmű, hogy a következő évtizedekben különös figyelmet kell fordítani az élelemiszer- és élelmezésbiztonság fenntartására és támogatására - írja a Corteva közleményében. 

Az élelmiszertermelés és -fogyasztás egyik legnagyobb megoldandó problémája az élelmiszerpazarlás, melynek csökkentésével megelőzhető a befektetett erőforrások elpazarlása. Az ENSZ adatai alapján évenként 1,3 milliárd tonna, azaz a megtermelt élelmiszer mintegy egyharmada megy kárba világszerte és ezzel együtt az összes erőforrás, ami a megtermeléshez, előállításhoz szükséges. Tehát az élelmiszerpazarlás megfékezése nem csak társadalmi feladat, hanem jelentősen hozzájárulhat a környezet védelméhez és az erőforrások pazarlásának csökkentéséhez.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból jól látható, hogy hazánkban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által mentett élelmiszerfelesleg főleg a kereskedelmi szektor és feldolgozóipar felajánlásaiból tevődik össze, melyek mentésével az egyesület a rászorulókat támogatja. Ez a tevékenység egyúttal az élelmiszerpazarlás kapcsán elvesztegetett természeti erőforrások és a megsemmisítéskor felszabaduló károsanyagok felhasználását is megelőzi, így az Élelmiszerbank működése egyaránt szolgál szociális és környezetvédelmi célokat. A mezőgazdaság továbbra is az egyik terület, ahol Magyarországon egyelőre kevés élelmiszermentési együttműködés létezik, noha az agrárszektor hozzájárulása kiemelkedő fontosságú és jelentős lépéssel bírna a magyarországi élelmiszerfelesleg mentés előmozdítása terén. A mezőgazdaságból származó élelmiszerfeleslegek mentése az emberi fogyasztásra alkalmas, egészséges, feldolgozást nem igénylő zöldség és gyümölcsök átadását jelentik a Magyar Élelmiszerbank részére.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcstermesztés, zöldség, magyar, ensz, magyarország, élelmiszerpazarlás, gyümölcstermelés, világ, corteva,