2024. augusztus 9. péntek Emõd
Visz lát repce, vagy még látunk valaha?

Visz lát repce, vagy még látunk valaha? (x)

PR
Általános közvélemény, hogy így lehetetlen repcét termeszteni. Drasztikusan csökken a vetési terület, így egyre szűkül a vetésforgó. Az egyre erősödő nyári hőhullámok és ezek növekvő hosszúsága még egy másik növénynek is búcsút int, ez pedig a kukorica lesz.

Mit lehet helyettük termeszteni? Sokan kipróbálják a cirkot, szóját. A nyári hő stresszt úgy lehet kikerülni, hogy olyan növényeket termesztünk, amelyeket nyár elején learatunk. Természetesen létezik az öntözési lehetőség, ahol lehetőség van rá, de nagyon hamar ezzel is tönkre lehet tenni teljesen a Földet.

A termesztési technológia alapja a szalma management! Az kombájn mögött, alacsony tarló, rövidre szecskázott és egyenletesen szétterített szármaradvány az elvárt. Ebben az esetben a talajművelő eszközök is nagyon jól tudnak működni.

A pontos vetésmélység egyik záloga, a talajfelszín egyenletesség. Mikor tudunk a leghatékonyabban felszínt egyengetni? – tarlóhántás, és a leg kisebb energiával is, mivel csak a sekély felszínt mozgatjuk és planírozunk. Ehhez a folyamathoz egy sok gerendelyes kultivátorra van szükség, a Horschnál ilyen a Cruiser. 

A rá következő mély műveletekkel végezzük a tarló maradványok bedolgozását, illetve a talaj lazítást. A kisebb mennyiségű sármaradvány esetén, felesleges a földet nagy intenzitással keverni, így ebben az esetben a Horsch kultivátorokat a MulchMix kaparendszer helyett fel lehet ill. fel kell szerelni az LD kapacsúcsokkal. Aki a sekély művelésnél elhalasztotta a lehetőséget a felszín egyengetést itt kell elvégeznie, ez így akkor jóval több energiát igényel és nagyobb lesz az alkatrész kopása is.

A keskeny kapákkal szűk húzástávolság mellett, jól átlazítják a talajt, minimális bolygatással. A mulcsos és/vagy minimális talajművelés azzal is jár, hogy a tápanyag ellátottság a mélyebb rétegekben bizonyos idő elteltével kezd csökkenni. Ezért, akkor amikor művelhető a talaj, nem túl száraz sem túl nedves, érdemes a MulchMix kaparendszerrel bedolgozni a szármaradványt. Ezen felül minden Horsch mulcs kultivátor, amelyikkel 20cm alatt lehet dolgozni, felszerelhető műtrágya kijuttató rendszerrel is. A depó műtrágyázásnak az előnyeit sem kell már bizonygatni. Azokon a földeken, ahol pl. igen alacsony a PH értéke, a foszfor depóban való kihelyezése óriási előnyt és megtakarítást jelent.

Az igen szűk húzástávolság és a négy gerendelyes kapaelosztás következtében igen jó a felszín egyengető, a keverő, a lazító és akár a tápanyag után pótló tulajdonsága!

Az őszi alapművelésnél, a tavaszi vetésű növényeink elé, egy menetben el tudjuk végezni a lazítást, keverést, műtrágyázást és a takarónövény vetését is! Ez által időt, energiát spórolunk és felesleges taposástól óvjuk a földjeinket.

Ez ma már nem kérdés, hogy működik e a növénytermesztés intenzív forgatás, szántás nélkül. A Tiger mögött a dupla henger (gumikerék + SD) vagy a vontatott Optipack, nagyon jól visszazárnak, biztosítva azt, hogy nem maradnak lyukak, mindenütt vissza tud állni a kapillaritás, és a növények gyökerei jól fognak majd fejlődni, illetve nem alakul ki belső erózió!

Szász Zoltán, mobil: +36-30/7430-302, Horsch, Facebook

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 9. 13:29