Újra itt a kánikula

agrarszektor.hu2024. augusztus 10. 17:01

Forró, néhol gomolyfelhős, de csapadékmentes időjárás uralja a hétvégét, a nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között tetőzik. Az északnyugati szél napközben helyenként megélénkül, de más tényező nem zavarja meg a nyárias időt - jelentette a Hungaromet.

Európában a kontinens déli felére egy, az Atlanti-óceán felett elhelyezkedő magasnyomású képződmény nyúlik be. Az anticiklon hatására a portugál partoktól egészen a Balkán-félszigetig döntően nyugodt az idő,

A hőséget arrafelé csapadék sem enyhíti, lokálisan inkább csak Délkelet-Európában alakulnak ki lassú mozgású záporok, zivatarok, melyeket helyenként felhőszakadás kísér.

Észak felé haladva valamivel mozgalmasabb az időjárás, ugyanis az anticiklon peremén ciklonok és frontok vonulnak felhős, szeles, csapadékos időt okozva. Jelentős mennyiség hullik főként a Skandináv-félsziget déli részén, ahol egy-egy állomáson a 60 mm-t is meghaladja a csapadékösszeg, a délutáni hőmérséklet nagyrészt 20 fok alatt marad arrafelé.

Idehaza nyugodt forróság lesz

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 20 fok között várható. A hidegre hajlamos részeken ennél hűvösebb, míg a tópartok mentén, belvárosi részeken enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 36 fok között alakul.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
időjárás, kánikula, időjárásváltozás, meteorológia, agrometeorológia, hőség, hőségriasztás, hőségriadó, napsütés-kánikula, agrár időjárás,