Vesztettek az állatvédők: a bíró elutasította a keresetet

agrarszektor.hu2024. augusztus 10. 08:31

Egy amerikai fellebbviteli bíróság pénteken helybenhagyta egy állatvédő csoport keresetének elutasítását, amely azzal vádolta a szövetségi hatóságokat, hogy jóváhagyták a Perdue Farms csirkehúsának olyan címkéjét, amely megtévesztő képeket tartalmazott egy istállón kívüli csirkékről - számol be a Reuters.

Sri Srinivasan körzeti bíró azt írta a D.C. Circuit Court of Appeals testület egyhangú döntése alapján, hogy az Animal Legal Defense Fund nem tudta bizonyítani, hogy az egyik tagját olyan kár érte volna, amely alapján perelhetne. Az ALDF és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma, amely jóváhagyta a címkét, nem válaszolt azonnal a kommentárkérésekre.

Az USDA azt válaszolta, hogy csak a szöveget vizsgálja, a képeket nem, az élelmiszerek címkéin. Azt is mondta azonban, hogy az ALDF és Mastracco nem rendelkezik jogalappal, mivel Mastraccót a jövőben nem tévesztheti meg újra ugyanaz a címke. A kerületi bíró egyetértett ezzel, és az ALDF fellebbezett.

A képeket továbbra sem vizsgálják

Srinivasan, aki megerősítette az alsóbb fokú bíróság ítéletét, elutasította az ALDF azon érvét a fellebbezés során, hogy Mastracco a jövőben más termékeken is találkozhat hasonló megtévesztő címkékkel, ami elkerülhető lenne, ha az USDA-t arra utasítanák, hogy a szöveg mellett a képeket is vizsgálja felül. A bíró szerint az ALDF nem szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy léteznek ilyen termékek.

Márciusban beperelte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalt egy, a haszonállatoknak gyakran adott gyógyszer jóváhagyása miatt, azt állítva, hogy az károsíthatja az emberi egészséget. Tavaly a csoport bírósági végzést nyert egy olyan USDA-szabály eltörlésére, amely a közepes méretű állattenyésztő gazdaságokat mentesítette a környezetvédelmi felülvizsgálat alól, mielőtt állami kölcsönökhöz jutottak volna.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
usda, csirke, usa, állatvédelem, amerikai-egyesült-Államok, állatjólét, állatvédő, csirkeállomány, brojlertermelés, brojlercsirke,