Csak napsütés és kánikula lesz a következő napokban

MTI2024. augusztus 11. 17:26

Míg Európa északi felén csapadékos és változékony az időjárás, Közép-Európában eseménytelen kánikula várható, amelyet csak kismértékben zavarnak meg élénk széllökések és elszórt záporok. Számottevő csapadék nem lesz, forróság és napsütés annál inkább.

Európa északi részén mozgalmas az időjárás. A nyugat felől érkező frontok egész nagy területen okoznak csapadékos időt, helyenként zivatarok is kialakulnak. A maximum-hőmérséklet 30 fok alatt, Skandinávia térségében inkább 20 fok környékén alakul.

A csúcsérték is jóval magasabb, a Mediterráneumban már jobbára 35 fok feletti értéket mérnek, az Ibériai-félszigeten, illetve Olaszországban néhol a 40 fokot is meghaladja a hőmérséklet.

A Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem lesz a következő 36 órában, napos időre számíthatunk csapadék nélkül. A hőség az északkeleti tájak kivételével fokozódik.

Hazánkban eseménytelen kánikula várható

Idehaza a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett vasárnap és hétfőn is sok napsütésre számíthatunk. Csapadék általában nem lesz, hétfő késő estétől van esély arra, hogy az északnyugati határszélre záporos, zivataros csapadéktömb sodródjon be.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet nagyrészt 17 és 23 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken hűvösebb lesz az idő.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, időjárás, kánikula, időjárásváltozás, meteorológia, agrometeorológia, hőség, hőségriasztás, hőségriadó, agrár időjárás,