Kifakadtak a francia gazdák: jöhetnek az újabb tüntetések?

agrarszektor.hu2024. augusztus 12. 14:34

Rengeteg francia gazda érezheti azt, hogy az elmúlt évtizedek legrosszabb éve az idei. Vannak az országnak olyan térségei, ahol a tavaly októberi vetéstől az idei nyári betakarításig gyakorlatilag folyamatosan esett az eső. A rossz termés mellett az alacsony gabonaárak és a magas termelési költségek is sújtják a termelőket, akik egyre elkeseredettebbek.

Franciaország az Európai Unió legnagyobb gabonatermelője, ám az elmúlt évben különösen csapadékos időjárást élt át: többek között egy hónapos folyamatos esőzést október-novemberben, valamint minden idők legcsapadékosabb tavaszát és heves viharokat a múlt hónapban. Az esős időjárás és a felázott földek késleltették a vetést és károsították a termés fejlődését, olyannyira, hogy a mezőgazdasági minisztérium becslése szerint Franciaország az 1980-as évek óta a legrosszabb búzatermést fogja betakarítani, ami 25%-kal marad el a tavalyi évtől - írta meg a Reuters. Más gabonafélék, mint például az őszi árpa, szintén súlyosan érintettek.

Október óta vízben áll a lábunk. Nagyon nehéz körülmények között vetettünk, és ma még mindig nedves talajban aratunk újra. Vannak olyan szomszédaim, akik elakadtak az aratógépeikkel vagy a pótkocsikkal

- mondta el a 43 éves Jean Lefevre, aki az észak-franciaországi Oise régióban gazdálkodik.

A búza a legelterjedtebb gabona Franciaországban, amelynek mintegy felét exportálják az EU-n belül vagy kívül, ami segít az ország kereskedelmi mérlegének, még akkor is, ha Franciaországnak az elmúlt években kemény versenyben kellett helytállnia a fekete-tengeri országokkal szemben. A világpiac szereplőjeként azonban Franciaország ki van téve a globális árak ingadozásának. Bár a gazdák remélhették, hogy a szűkös kínálat miatt a helyi árak emelkedni fognak, valójában továbbra is nyomást gyakorol rájuk a globális gabonatúlkínálat, amely a nagy termésmennyiséghez kapcsolódik.

Csőstül jön a baj

A koronavírus-járvány óta emelkedő termelési költségek - többek között a berendezések, a műtrágya és a földbérlet költségei - szintén problémát jelentenek. Ezek az alacsony termésmennyiséggel és a nyomott árakkal együtt hármas csapást jelentenek a francia gazdák számára.

Egyszerre van itt minden: katasztrofális termés, alacsony árak és ugyanilyen magas költségek

- mondta Laurent Pollet, aki 200 hektáron termeszt terményeket az Oise régióban.

A legtöbb gazda csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a válságra akkor kerül sor, amikor Franciaországnak az Emmanuel Macron elnök által a múlt hónapban kiírt parlamenti választások óta csak ügyvezető kormánya van. Jean Lefevre szerint amikor a termés és az árak is rosszak, az eredmények katasztrofálisak. Néhány embernek pszichológiai segítségre lesz szüksége, a legtöbbünknek pedig pénzügyi támogatásra - tette hozzá a gazdálkodó.

De kormány nélkül ez nagyon bonyolult. Már eddig is a falnak beszéltünk, nem, most a szélnek beszélünk

- fakadt ki a termelő.

Jean Lefevre csatlakozott több ezer gazdálkodóhoz, akik az év elején tiltakoztak, elzárva a Párizs környéki főutakat, mondván, hogy nem kapnak elég fizetést, és megfojtja őket a túlzott környezetvédelmi szabályozás. A búzatermelők szerint a gabonaválság valószínűleg nem fog újabb tiltakozásokat kiváltani, főként azért, mert nincs rá idejük.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
terméshozam, franciaország, csapadék, termés, időjárás, gabonatermesztés, terméskiesés, gazdák, francia, termésveszteség, csapadékmennyiség,