Letöltendő börtönbüntetést kér az ügyészség a csaló műtrágya-kereskedőre

MTI2024. augusztus 12. 12:33

Száztizenegy csalás és sikkasztás miatt emelt vádat a Tolna Vármegyei Főügyészség egy szekszárdi műtrágya-kereskedő ellen, aki ötmilliárd forintot meghaladó kárt okozott üzletfeleinek - közölte a főügyészség az MTI-vel.

A tényállás szerint a vádlott a 2010-es évek eleje óta foglalkozott műtrágya-kereskedelemmel, kezdetben alkalmazottként, később saját cégét vezetve. A férfi az évek alatt a magyar műtrágyapiacon meghatározó cégcsoportot hozott létre - írták. A magyar és világpiacon bekövetkezett negatív változások, a versenytársak tevékenysége nyomán a jövedelmező vállalkozás 2020-tól kezdve már nem vagy csak részben tudott teljesíteni. A vádlott ennek ellenére továbbra is fogadta a megrendeléseket, és teljesítési készség nélkül kötött adásvételi szerződéseket. A banki előfinanszírozással vagy közvetlen értékesítéssel befolyt összegeket eltulajdonította, üzletfeleit hazugságokkal hitegette.

A főügyészség összesen 111 bűncselekmény elkövetésével vádolja a férfit, amelyek közül a legsúlyosabbak 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők. A korábban letartóztatás és bűnügyi felügyelet alatt állt vádlottal szemben az ügyészség 9 év 6 hónap börtönbüntetés, 9-9 év közügyektől és foglalkozástól való eltiltás, valamint 2 millió 160 ezer forint pénzbüntetés kiszabását indítványozza a Szekszárdi Törvényszéknél - tudatták.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
műtrágya, magyar, szekszárd, csalás, kereskedő, tolna, vádemelés, ügyészség, bűncselekmény, műtrágya-értékesítés, károkozás, átverés,