2024. augusztus 14. szerda Marcell
Tragikus a helyzet ebben a német térségben: óriási pusztítást végzett a fagy

Tragikus a helyzet ebben a német térségben: óriási pusztítást végzett a fagy

agrarszektor.hu
Katasztrofális lehet a gyümölcstermés idén a németországi Thüringiában. A gyümölcsösöket a tartományban kemény tavaszi fagyok sújtották, így több gyümölcsfajnál is alig lesz betakarítható termés.

A Türingiai Statisztikai Hivatal első becslése szerint a tavaszi fagykárok igen jelentős terméskiesést okoztak szinte minden gyümölcsfajnál - írta meg a FruitVeB. A tartományban a 810 hektárnyi almaültetvény becsült terméshozama mindössze 3,9 tonna/hektár lesz az idén, ami 87%-kal marad el az előző évitől, és 86%-kal a 2018-2023-as évek átlagától (25 tonna/hektár). Ennek megfelelően a várható termésmennyiség 3135 tonna lesz.

Az almához hasonlóan katasztrofálisan alacsony hozamok várhatók a szilvaültetvényeken is (1,1 tonna/hektár a tavalyi 10,6 tonna/hektárhoz képest). Várhatóan 170 tonna lesz a tartományban betakarított szilva mennyisége az összesen 158 hektáros területről. Cseresznyénél szintén 1,1 tonna/hektár körüli hozamot figyeltek meg a tavalyi 6 tonna/hektárt követően. A legjobban a meggy volt képes elviselni a kemény tavaszi fagyokat: itt a tavalyi 9,6 tonna/hektáros átlaghozamot követően 4,3 tonna/hektáros tartományi átlag valószínű.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?