Zseniális: ez az izraeli felfedezés forradalmasíthatja a kakaótermesztést

agrarszektor.hu2024. augusztus 12. 09:47

Majdnem tönkretette az Izrael és Palesztina közötti fegyveres konfliktus az új, szárazsággal szemben ellenállóbb kakaónövények létrehozására irányuló kutatást. A csodával határos módon életben maradó növények azonban kifejezetten ígéretesnek tűnnek. Mint ismeretes, a világ kakaótermelését a rossz időjárás és a betegségek is károsították, ami miatt jelentősen megugrott a kakaó világpiaci ára az elmúlt időszakban.

A mezőgazdaság fejlődése olykor igen rejtélyes fordulatokat képes produkálni: izraeli kutatók ezt akkor tapasztalták meg, amikor úgy tűnt, hogy a kakaónövény ellenállóbb fajtájával kapcsolatos munkájukat tönkretette az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista csoport között a gázai övezetben kirobbant háborút. Ez a kutatás ugyanis azt a célt szolgálta volna, hogy segítsen enyhíteni a babból világszerte tapasztalható hiányt - írta meg a Reuters.

Néhány nappal azután, hogy az izraeli mezőgazdasági kutatóközpont, a Volcani Intézet 140 palántát küldött egy dél-izraeli létesítménybe, hogy tanulmányozzák, hogyan lehet ezt a trópusi növényt száraz körülmények között termeszteni, a területet a Hamász palesztin iszlamista csoport támadása érte. Az október 7-i támadás megbénította Izrael déli részét, és a létesítmény hónapokra áram és öntözés nélkül maradt. Amikor a kutatók januárban visszatértek, látták, hogy az állomáson minden kísérlet elpusztult. Minden, kivéve 18 kakaócsemetét. Bár a csapat nem tervezte, hogy a kiválasztott kakaófajtákat kifejezetten a szárazsággal szembeni ellenállóképesség szempontjából fogják tesztelni, talán pont ezt találták meg.

Nagyon szokatlan eredmény, hogy olyan törzset találtunk, amely friss csemeteként a 3 és fél hónapos aszályt és a súlyos hidegfrontot is kibírja. Ez azt jelenti, hogy talán képesek leszünk olyan törzseket kifejleszteni, amelyekkel bővíthetjük a kakaó termesztési területeit

- mondta Ellen Graber, a Volcani Intézet vezető vezető kutatója.

A rossz időjárás és a betegségek károsították a kakaótermelést, és a kakaó világpiaci árát az egekbe szöktették. Ellen Graber most azt tervezi, hogy klónozza a túlélő növényeket - amelyeket ő "szuperhősöknek" nevez -, és teszteli őket más tulajdonságaikra, például a kártevőkkel szembeni ellenálló képességükre, valamint azonosítja az ellenálló képességükért felelős géneket.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, kakaó, kakaóbab, izrael, kutatás-fejlesztés, szárazságtűrő, ellenálló, ellenállóképesség, szárazságtűrő-növények, aszálytűrés,