Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.13. kedd

agrarszektor.hu2024. augusztus 13. 07:45

Napos időben lesz részünk a fátyol- és gomolyfelhők mellett - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.08.13.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.08.13.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.08.13.) napon.

2024.08.13. kedd: Napos időben lesz részünk a fátyol- és gomolyfelhők mellett. Hazánk északnyugati, esetleg északi részén néhol zápor, zivatar kialakulhat. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet, sőt viharossá is fokozódhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 32 és 37 fok között várható, ennél kevésbé meleg északkeleten, forróbb idő a Dél-Alföldön lehet, ott egy-egy helyen 40 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. Késő estére 23 és 29 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Jelenleg fronthatás nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Érdemes a szervezetünk terhelését csökkenteni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

A következő napon várható időjárás

2024.08.14 szerda: Napos időre számíthatunk többnyire kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő mellett. Általában száraz idő lesz, legfeljebb egy-egy zápor, zivatar fordul elő. Mérsékelt marad a légmozgás. Délutánra 31 és 40 fok közé emelkedik a hőmérséklet, északkeleten lesz kevésbé meleg az idő.

Friss híreink:

Hódít az őrület a magyar kertekben: egyre többen ültetnek ilyen fát

A füge nálunk „mellékes” növénynek számít, mind a gyümölcse és a belőle készült termékek a bolti kínálatban, a füge növény pedig a hazai kertekben - de a változás, már látható. Míg évekkel ezelőtt keményebb teleken védeni kellett, napjainkban már biztonságosan áttelel. Egyre több fajtája jelenik meg a kertekben, és egyedszáma is növekszik Magyarországon.

Hihetetlen, ami a búzával, árpával történt itthon: erre sokan nem számítottak

Bár tavaly ősszel vetéskor a magyar gazdáknak még nem volt gondjuk az időjárással, az enyhe telet és a hűvös tavasz után végül megfelelő mennyiségű esőt kaptak az őszi kalászos állományok. A tavasszal megkérdezett termelők azonban mégis inkább óvatosan nyilatkoztak a várható termésről, és a jelek szerint nekik lett igazuk: megfelelő mennyiségű, de az átlagosnál rosszabb minőségű lett idén a termés Magyarországon.

Tilalomról dönthetnek Magyarországon: mindenkit érintenek a szigorítások

A sorozatos felhívások, tilalmak és figyelmeztetések ellenére is egyre több az erdőtűz hazánk területén az elmúlt időszakokban. Évente két fokozottan tűzveszélyes időszakot különíthetünk el, az egyiket kora tavasszal, a másik pedig, amelyet jelenlegi is élünk, a nyári hosszabb kánikulával és csapadékhiánnyal küzdő időszak.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Elképesztő drágulás a slágerlakótelepeken: hihetetlen áron mennek a panellakások Budapesten

Júniusban számolt be róla több ingatlannal foglalkozó szakember, hogy kisebb enyhülés után idén ismét megugrott a panellakások iránti kereslet. Akár a nosztalgia élménye vagy éppen a lakótelepek köré épült infrastruktúra csalogatja vissza a lakáskeresőket a panelekbe, egy biztos, hogy az egykori házgyári otthonok sikere 2024-ben is töretlen. Ugyanakkor igaz lehet, hogy ezeknek a házaknak hamarosan lejár az ideje és nem lesznek többé biztonságosak? A Pénzcentrummal és a megkérdezett szakértőkkel ezúttal arra kerestük a választ, hogy kell-e tartanunk a panellakások vásárlásától, illetve, hogy végérvényesen belénk égett-e a vasbeton szerkezetű lakótelepek és a panel kényelem iránti szerelem.

Hazai szakemberek elárulták: tényleg veszélyes az emberre a gyilkos madárkór, küszöbön a védőoltás?

A tavaszi tömeges fertőzések után mi most a helyzet, mennyire sújtja a hazai baromfiállományt a gyilkos kór? Mit okoz a fertőzött madárhús fogyasztása és milyen kockázatot jelenthet? Mennyire veszélyes a madárinfluenza, tényleg átterjedhet az emberre is? Utánajártunk a témának! Ahogy a Nébih szakembereitől a HelloVidék megtudta, létezik ellene vakcina, azonban jelenleg Magyarországon nem engedélyezett a baromfiállományok oltása. Ennek gazdasági és szakmai okai egyaránt vannak.  

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,