Ijesztő hírek érkeztek: óriási a pusztítás ezeken a magyar földeken

agrarszektor.hu2024. augusztus 13. 17:29

Az idén nyáron tomboló hőség és az aszály rettenetes pusztítást végeztek a földeken. A betakarítások az átlagnál előbb kezdődtek, sok esetben pedig szinte a felére esett vissza a termésmennyiség a vártnál, és nem volt az másképp a Kiskunságban sem.

A rendkívüli hőség és szárazság miatt végzetes problémák alakultak ki Füzespusztán. Jelenleg a kukorica tarmésátlagán látszik a hatalmas visszaesés, a növények nem tudtak megfelelően fejlődni a csapadékhiány miatt, mostanra pedig szinte az összes levél megperzselődött, elszáradt. A kukorica szemek besültek és a gombabetegségek is jócskán előfordulnak az ültetvényeken - hallható a Halasmédia videójában

A térségben a gazdák fele annyi gabonát arattak, mint az elmúlt években, a kukorica esetében majd csak szeptemberben fogják elkezdeni az aratási munkálatokat, de az már most jól látszik, hogy a kukorica nagy része odalett, sokkal kisebb csövek tudtak képződni a vártnál. Barabás József vállalkozó szerint locsolni 20 Celsius-fok alatt érdemes, azonban az elmúlt, meghatározó időszakokban az éjszaki hőmérséklet sem volt kevesebb 25-27 Celsius-foknál. A gazdálkodók szerint a növénynemesítőkre komoly kihívás vár a szárazságot jobban tűrő fajták nemesítése miatt, úgy vélik, talán ez jelentheti majd a megoldást a megváltozott időjárási körülményekre.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kukorica, aszály, magyar, szárazság, magyarország, pusztítás, hőség, rendkívüli,