Itt a hollandok legújabb dobása: ez forradalmasíthatja a zöldségtermesztést

agrarszektor.hu2024. augusztus 13. 13:29

Hatalmas érdeklődés övezi a mezőgazdaságban a robotokat, amelyek egyre nagyobb számban bukkannak fel a földeken és az ültetvényeken. Ám ezeknél mindig felmerül az emberben a kérdés: valóban képes-e felvenni egy robot a versenyt az emberi (kézi) munkával? A hollandiai We Grow Organic Farm és az Odd.Bot ezért nagyszabású kísérletbe kezdett, hogy kiderítsék, tényleg megéri-e beruházni ezekbe a gépekbe?

A hollandiai We Grow Organic Farm és az Odd.bot közös kísérletbe kezdett 2024-ben, amelynek célja, hogy kiderüljön, valóban megéri-e az árát a gyártó gyomirtó robotja, illetve képes-e a gép felvenni a versenyt az embei munkaerővel? A sárgarépa kézi gyomlálásához a hollandiai Zeewolde faluban található bio szántóföldi gazdaságban hektáronként 100 órára van szükség. Óránként 25 euróval számolva ez hektáronként 2500 eurót jelent, és ezzel kell versenyeznie a gyomirtó robotnak. A robot 93 ezer euróba kerül, és a répasorok gyomnyomásától függően naponta körülbelül egy hektárt képes leküzdeni - írta meg a Future Farming.

A We Grow Organic Farm 240 hektáron termeszt ökológiai növényeket. Ezek a növények 1:8-as vetésforgóban váltakoznak egy állattartó gazdával összesen 360 hektáron. A gazdaságban 2024 június eleje óta működik a négy Odd.Bot gyomirtó robot egyike, ám július 5-én, pénteken az úgynevezett "nullszéria" mind a négy gépe egy 11 hektáros sárgarépa-parcellán dolgozott.

Ez az a gép, amely hat év fejlesztés után kristályosodott ki, és amelyet most fogunk tudni nagyobb számban is gyártani

- mondta Martijn Lukaart, az Odd.Bot munkatársa.

A szakember elmondta, hogy első körben a sárgarépára, a hagymára és a cikóriára fognak összpontosítani. Idén tavasszal a négy gépet bérbe adták az érdeklődő gazdáknak Franciaországban, Németországban és Hollandiában. A tervek szerint 2025-re egy szélesebb munkarobotot fognak építeni, amely kettő helyett négy sorral is elbánik. Fontos szempont a markolókarok kopása: keményebb, kopásállóbb anyagból készült markolóknak hosszabb élettartamot kell biztosítaniuk. A kis súly, és az ezzel járó gyors munkavégzés miatt a titánacél ígéretes lehetőségnek tűnik - tette hozzá az Odd.Bot munkatársa.

Fontos lenne az időablak meghosszabbítása

Thijs Geerse a We Grow Organic Farm munkatársa szerint a gép hasznos lehet a gazdaságokban, azonban azt az időablakot, amelyben az Odd.Bot számára van munka, meg kell hosszabbítani. Az Odd.Bot nulladik szériájába tartozó bérgép június eleje óta dolgozik a gazdaság sárgarépa állományaiban, de jó lenne, ha először a hagymát tudná kezelni. A szakember aláhúzta, hogy fontos lenne számukra, hogy a gép folyamatosan működjön, és hogy gyommentesen tudja tartani az állományokat.

Ha a gyomirtási munkák körülbelül a háromnegyedét el lehetne végezni a robottal, az már jelentős spórolást jelentene a kézierővel történő gyomirtáshoz képest. Thijs Geerse rámutatott, ahogy a sárgarépa növények egyre nagyobbak lettek, a robot már nem látta az összes apró gyomot a sorban, vagyis az emberi szem még mindig jobbnak bizonyult ebben a tekintetben. A szakember reméli, hogy van lehetőség arra, hogy a kamera inkább oldalról nézze a növényeket, vagy kissé félre tudja tolni azokat, hogy többet lásson az alattuk levő területből.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gép, hagyma, zöldségtermesztés, gyomirtás, gyomirtó, robot, sárgarépa, robotok, hollandia, vöröshagyma, mechanikai-gyomirtás, robottechnológia, mezőgazdasági-robot,