Komoly bajok vannak ezzel a gyümölccsel az EU-ban: mégis, mi folyik itt?

agrarszektor.hu2024. augusztus 13. 12:31

Európa egyre bizonytalanabb éghajlata okozza az almatermés csökkenését, különösen a kontinens keleti részén. Az EU az idei szezonban az elmúlt hét év legkisebb almatermését és az elmúlt évtized második legkisebb almatermését fogja produkálni, alig több mint 10,2 millió tonnát. Ezt az előrejelzést az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA) augusztus 8-án, csütörtökön, a Prognosfruit éves rendezvényén - amelyet idén Budapesten tartottak - ismertette, ez az előrejelzés az EU 20 fő almatermelő országa által közölt adatokat tartalmazza.

A legtöbb termelő országban várhatóan csökken a terméshozam: Franciaországban (-3%), Olaszországban (-1%) és Hollandiában (-1%). A legjelentősebb veszteségek Belgiumban (-34%), Romániában (-15%) és Lengyelországban (-20%) várhatóak. Az ágazat életképességével kapcsolatos hosszabb távú aggodalmak ellenére a bejelentés óvatos optimizmust keltett a termelők és beszállítók körében, akik a piaci kereslet és a fogyasztói vásárlóerő további élénkülésével jó árakra számítanak az idei szezonban - olvasható a NAK oldalán. 

Valamivel jobb piaci helyzetet látunk Németországban, ahol

a bérek helyreálltak és az infláció csökkent

- mondta Helwig Schwartau, az AMI piaci elemzője. Hozzátette:

A kiskereskedelmi árak emelkednek, de ez kevéssé befolyásolja az eladásokat. Ezért úgy gondoljuk, hogy az almaágazatnak a változatlan kiskereskedelmi árakért kell küzdenie.

Schwartau elmondta azt is, hogy várakozásai szerint az EU friss piacra szánt teljes almamennyisége jelentősen alacsonyabb, mintegy 6,3 millió tonna lesz, amelyből 1,7 millió tonna Kelet-Európából, 4,6 millió tonna pedig Nyugat-Európából származik. A kontinens utóbbi részén azonban a termelés 22%-kal csökken az északi országokban, például Németországban, valamint 1%-kal nő a déli országokban, például Olaszországban. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
eu, alma, szezon, piaci-árak, termésmennyiség, almatermés, tonna, millió, piaci-igény, csökken,