Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.14. szerda

agrarszektor.hu2024. augusztus 14. 07:45

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.08.14.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.08.14.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.08.14.) napon.

2024.08.14. szerda: A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. A szinte felhőtlen északkeleti tájakat kivéve helyenként, késő délután, estefelé - nagyobb eséllyel - a délkeleti tájakon alakulhat ki zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek, de hevesebb zivatarnál erősen viharos széllökés sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 33 és 38 fok között várható, ennél pár fokkal alacsonyabb értékeket északkeleten, magasabbat a Dél-Alföldön mérhetnek. Utóbbi területeken akár 40, 41 fok köré is forrósodhat a levegő. Késő estére általában 23 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Jelenleg fronthatás nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál jóval melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Érdemes a szervezetünk terhelését csökkenteni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

A következő napon várható időjárás

2024.08.15 csütörtök: A sok napsütést csak kevés felhő zavarhatja. Legfeljebb néhány helyen alakulhat ki frissítő délutáni hőzivatar. Gyenge marad a légmozgás, csupán zivatarok környezetében fordulhat elő erős vagy viharos széllökés. A maximum 33 és 40 fok között alakul.

Friss híreink:

Gyakran eszel lecsót? Ezt jobb, ha tudod a magyar paprikáról, paradicsomról

A lecsó szinte elengedhetetlen étele a magyar háztartásoknak, nyáron sokan főznek be nagyobb adaggal és raknak el későbbre is. Habár az utóbbi években folyamatosan emelkedett a paradicsom és a paprika éves átlagára Magyarországon, idén úgy tűnik ez megfordul, hiszen a tavaszi és a nyári árak is csökkentek - tudta meg az Agrárszektor a FruitVeB-től. Kiemelték, az egész Európai Unió, így a hazai piacon is a gyengébb kereslet jellemző idén nyáron, a paradicsom és a paprika árai pedig mostanra elérték a mélypontot, ami még pár hétig augusztusban is tartani fog. Az árak változásában egyébként óriási szerepe van annak, hogy idén a márciustól -júniusig tartó időszakban megnőtt a döntően Spanyolországból származó import mennyisége a megszokotthoz képest az EU-ban, ami túlkínálatot okozott és végül árcsökkenéshez vezetett.

Hódít az őrület a magyar kertekben: egyre többen ültetnek ilyen fát

A füge nálunk „mellékes” növénynek számít, mind a gyümölcse és a belőle készült termékek a bolti kínálatban, a füge növény pedig a hazai kertekben - de a változás, már látható. Míg évekkel ezelőtt keményebb teleken védeni kellett, napjainkban már biztonságosan áttelel. Egyre több fajtája jelenik meg a kertekben, és egyedszáma is növekszik Magyarországon.

Hihetetlen, ami a búzával, árpával történt itthon: erre sokan nem számítottak

Bár tavaly ősszel vetéskor a magyar gazdáknak még nem volt gondjuk az időjárással, az enyhe telet és a hűvös tavasz után végül megfelelő mennyiségű esőt kaptak az őszi kalászos állományok. A tavasszal megkérdezett termelők azonban mégis inkább óvatosan nyilatkoztak a várható termésről, és a jelek szerint nekik lett igazuk: megfelelő mennyiségű, de az átlagosnál rosszabb minőségű lett idén a termés Magyarországon.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Egyre több magyar spórol így súlyos tízezreket a hűtőjén, mosógépén: működik a legális csodatrükk

Az utóbbi években egyre többen fordulnak a használt elektronikai termékek vásárlása felé, ami korábban nem volt annyira elterjedt itthon. A háztartási nagygépek és a multimédiás eszközök napjainkban már elengedhetetlen szerepet játszanak az életünkben, ugyanakkor az új termékek magas ára sokakat elgondolkodtat arról, hogyan lehetne spórolni ezeken a kiadásokon. A kereskedők szerint az említett termékek közül inkább az info-kommunkációs, multimédiás, szórakoztató eszközök piaca nagy, a nagygépeket inkább javítani szeretjük. Igaz, nem mindegy, milyen áron.

Drága hobbi hódít a magyarok körében: valósággal özönlenek érte a Balatonra

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon a szörfözés, ami nem is csoda, hiszen abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Balatonon kívül még rengeteg tavunk van, ahol űzhetjük ezt a vízi sportot. A szörfözés egy nagyszerű módja annak, hogy megtapasztaljuk a természet közelségét, és élvezhessük a hullámok örvénylését, valamint arra is jó, hogy átlépjük a saját korlátjainkat. Az elmúlt időszakban ráadásul komoly nemzetközi sikerekkel is gazdagodott a sportág. Természetesen ahhoz, hogy a szörfözés örömet okozzon, érdemes megtanulni az alapvető szörfszabályokat, és megfelelően felkészülni. A téma kapcsán Utassy Loránddal, a magyar válogatott szövetségi kapitányával beszélgettünk.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,