Elegük van a lengyel gazdáknak: azonnali lépéseket sürgetnek

Elegük van a lengyel gazdáknak: azonnali lépéseket sürgetnek

agrarszektor.hu
Áll a bál Lengyelorszában az almaszezon kezdetén. A Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke feldolgozók által megajánlott egyre alacsonyabb léalmaárak miatt a versenyhivatal közbelépését szorgalmazza. A szakember szerint a hivatalnak illett volna külön megkeresés nélkül is eljárnia a kialakult helyzet kapcsán.

Forrnak az indulatok Lengyelországban az almaszezon kezdetén. A Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége már egyenesen aversenyhivatal közbelépését sürgeti, mivel a feldolgozók ismét csökkentettek a felvásárlási árakon - írta meg a FruitVeB. Az ipari alma felvásárlási ára a napokban a 0,95 PLN/kg (87 Ft/kg) körüli szintre csökkent. Mirosław Maliszewski, a Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke szerint egyes üzemek még el sem kezdték az alma felvásárlását és feldolgozását. A beszerzésért felelős személyek azt mondják a beszállítóknak, hogy akkor kezdik meg a termelést, ha az alapanyag ára még jobban csökken. A nemzetközi almasűrítmény-piac helyzetét tekintve szó szabad szemmel is látható piaci manipulációról beszélhetünk - közölte a szakember.

Mirosław Maliszewski, aki a Szejm parlamenti képviselője is, Facebook-profilján is kommentálta az elmúlt napokban kialakult helyzetet. Szerinte a lengyel „szabad piac” a WAPA Budapesten megrendezett Prognosfruit 2024 kongresszusán elhangzott termésbecslésekkel teljesen ellentétes irányú lépésekkel reagált. A Prognosfruit becslése szerint Lengyelországban (és egész Európában) a feldolgozásra szánt nyersanyag mennyisége a tavalyi 4,5 helyett 3,8-3,9 millió tonnára csökken.

A Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke a következő négy kérdést tette fel a feldolgozóknak, hogy mégis mivel magyarázható az árajánlatok csökkentése:

  • Vajon csökken az almalésűrítmény (AJC) világpiaci ára?
  • Vajon a termelők részéről túl nagy az alma kínálata?
  • Vajon a világpiacon növekszik a helyettesítő termék, a narancssűrítmény kínálata?
  • Vajon ellenőrizetlen gyümölcslé- vagy almaimport érkezik Ukrajnából?

Mirosław Maliszewski szerint a válasz mindegyik kérdésre határozott nem. A szakember szerint ilyen helyzetben a lengyel versenyhivatalnak nem kellene a megkeresésekre várnia, hanem hivatalból is felléphetne.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?